Обиљежен Дан одбране Вишеграда

28.10.2018.

Борачка организација Вишеград обиљежила је данас Дан одбране Вишеграда обиласком ратних положаја на Горњој и Доњој Лијесци, а тим поводом положени су вијенци на централни споменик код храма на Горњој Лијесци.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Милосав Васић подсјетио је да је тзв. Армија БиХ од 23. до 29. октобра 1992. године свакодневно вршила нападе на одбрамбену линију, те да је главни напад био 29. октобра, а циљ је био да уђу у Вишеград.

„Наше јединице су се јуначки и храбро бориле и они су у повлачењу покупили своје рањенике и отишли“, навео је Васић.

Старјешина Интервентне чете Обрад Полуга подсјетио да је 29. октобра 1992. године између 10.00 и 11.00 часова кренуо општи напад на потезу Околишта, Горња и Доња Лијеска и Кочарим, те да су непријатељске снаге пресјекле комуникацију између Доње Лијске и Околишта и заузели један дио положаја на Доњој Лијесици.

„На позив команданта бригаде интервентна чета је брзом реакцијом изашла на терен и заузели смо положај који су напријатељске снаге заузели и оставили један број војника да држе те линије. Након пола сата успјели смо да вратимо и остале положаје и да вратимо дио технике који су били преузели“, истакао је Полуга.

Он је додао да су пронашли и један број војника који су погинули у одбрани.

„Интензитет борби је стао у вечерњим сатима и наредних дана ми смо одржали комплет линију, а они су се повукли у своје почетне положаје према Међеђи“, истакао је Полуга.

Бивши команданат вишеградске бригаде Лука Драгичевић рекао је да је положаје четврте и пете чете нападала непријатељска војска снаге око три хиљаде елитних једница горажданске дивизије.

„Они су најбоље борце из свих бригада одабрали и са тим јединицама су напали наше двије чете, односно комплетну линију од лијеве обале Дрине до Кочарима, Доње и Горе Лијеске. У помоћ су им дошле усташе из Западне Херцеговине, то знамо јер смо нашли двојицу убијених усташа са црним комбинезонима истим као што су усташе биле убијене током Другог свјестког рата“, рекао је Драгичевић.

Он је додао да су ту српски борци пружили херојску одбрану.

„За тих шест дана погинуло је седам наших бораца и четири цивилне жртве. Они су имали знатно веће губитке, али је најинтересантније било то што су на бојишту оставили мртве команданте, а нисмо нашли ниједног борца“, истакао је Драгичевић.

Он је рекао да је њихов пораз био толико јак због губитка команданата да се нису никада више опоравили и никада жестоко нису нападали на положај вишеградске бригаде.

„То је била прекретница у протеклом рату што се тиче одбране Вишеграда и њихових напада на нашу бригаду“, додао је Драгићевић.

Према његовим ријечима, ово је најзначајнији датум када се треба окупљати и подсјетити, да би и млађи нараштаји сазнали шта се дешавало.

СРНА