Обиљежен Дан одбране града

27.10.2022.

Дан одбране Вишеграда у Одбрамбено-отаџбинском рату обиљежен је обиласком ратних положаја на Горњој и Доњој Лијесци, гдје је Војска Републике Српске заједно са мјештанима прије 30 године успјела да сачува град од напада муслиманских снага.

Тим поводом код централног споменика код Храма Светог Саве на Горњој Лијесци служен је парастос и положено цвијеће.

Предсједник Скупштине Борачке организације Вишеград Александар Савић рекао је да је за одбрану града веома важан период од 25. до 29. октобра.

„Хвала браниоцима којих се данас сјећамо и свим борцима који су учествовали у одбрани града. Нажалост, данас нас нема много, јер је Вишеград увијек на мети судских власти БиХ“, истакао је Савић.

Он се присјетио баке Миље Танасковић која је изгубила три малољетна члана своје породице и поменуо породицу Марковић која је изгубила три члана породице.

Борац Предраг Мирковић рекао је да су муслиманске снаге сваког дана нападале ово подручје, али да је најжешће било од 25. до 29. октобра.

„Они су тих дана покушавали да се пробију до Вишеграда и када нису успјели сишли су на Доњу Лијеску и напали са бочне стране“, истакао је Мирковић.

Један од командира Миле Перић рекао је да су ово значајни догађаји за одбрану града, те подсјетио да су муслиманске снаге са великим снагама и специјалним јединицима покушавале да овладају лијевом обалом Дрине.

„Захваљујући нашим храбрим борцима ми смо се одбранили од двоструко јачег непријатеља и данас смо овдје да се присјетимо тих дана“, истакао је Перић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да се прије 30 година на ширем подручју тог дијела општине одиграла одлучујућа битка која је била важна за одбрану Вишеграда.

„Данас се присјећамо свих који су своје животе дали за стварање Републике Српске и одбрану Вишеграда. Ово је важан датум који се мора обиљежавати и ово је прилика да апелујем на све људе из наше општине да се придруже, да будемо бројнији и да се преноси са генерације на генерацију и да никад не падне у заборав“, истакао је Ђуревић.

Припадници такозване Армије БиХ су од 23. до 29. октобра 1992. године свакодневно вршили нападе на одбрамбене положаје Вишеградске бригаде, а главни напад су извели 29. октобра с циљем уласка у Вишеград.

Њима су се супротставиле бројчано слабије чете Вишеградске бригаде Војске Републике Српске које су након тешких борби извојевале побједу и одбраниле град.

Током напада муслиманских снага 29. октобра 1992. године страдало је седам припадника Војске Републике Српске и четири цивила.

СРНА