Обиљежен Дан библиотекара Српске

09.10.2020.

Библиотекари су на данашњем скупу у Вишеграду, присјећајући се дјела нобеловца Иве Андрића и размјеном досадашњих искустава у раду, обиљежили Дан библиотекара Републике Српске.

Предсједник Друштва библиотекара Републике Српске Стојка Мијатовић изразила је одушевљење што су се у Вишеграду окупили библиотекари који су Андрићевим стазама дошли у овај град да обиљеже тај значајан дан.

„Знамо да је Андрић непролазан и надам се да су и библиотекари непролазни. Они су се показали као велики борци за вријеме пандемије, људи који настоје да приближе књигу читаоцима без обзира на садашње вријеме“, рекла је Мијатовићева.

Она је истакла да библиотекарство јача и да се настоји да стручним усавршавањем библиотекари доживе процват, те да та професија, која је мало потцијењена, буде подигнута на виши ниво.

Директор Библиотеке у Источном Сарајеву Наташа Кулашинац рекла је да су библиотекари размијенили искуства и разговарали о томе како на најбољи начин могу да унаприједе пословање.

„Сусрећемо се са великим проблемима због вируса корона, поштујемо мјере дезинфекције и ограничени смо у промоцијама које не можемо да организујемо са ауторима из других земаља“, навела је Кулашинац.

Директор библиотеке из Приједора Мара Ећим рекла је да очекује да ће библиотекари у овом граду добити свој простор за рад јер је библиотекарство основно средство за спознају свега што човјек измисли, односно осјети.

„Књига ће остати увијек присутна и поред напретка у технологији, она ће да наџиви све и иза себе ће оставити велики траг“, истакла је Ећимова.

Скупу су присуствовали представници матичних библиотека из Републике Српске, као и Народне и универзитетске библиотеке Српске.

Иво Андрић је наградни фонд који му је припао додјелом Нобелове награде завјештао развоју библиотекарства у БиХ.

СРНА