Обавезно поштовање прописаних мјера

26.11.2020.

Смањење друштвених контаката и поштовање прописаних мјера довешће до превазилажења тренутне епидемиолошке ситуације, а уколико их се грађани не буду придржавали, услиједиће законске санкције, закључено је на данашњој сједници општинског Штаба за ванредне ситуације.

Директор Дома здравља у Вишеграду Снежана Ђуровић рекла је да је инфекција вирусом корона у успону и са високом трансимисијом, те да се преноси и у кућним условима.

„Апелујем на грађане да, уколико осјете симптоме, најприје позову свог породичног доктора који ће им заказати преглед у ковид амбуланти. Уколико је то ван радног времена, могу се јавити у Службу хитне медицинске помоћи, гдје ће им дежурни доктор дати инструкције када и гдје да дођу на преглед. Доктор који ради у ковид амбуланти ће одлучити шта даље“, навела је Ђуровићева.

Она је прецизирала да ће сви пацијенти бити прегледани и биће им урађени налази, те да ће се радиолошке претраге и тестирања на вирус корона радити на основу процјене и одобрења доктора који раде у ковид амбуланти.

Здравствени инспектор општине Вишеград Слађана Миовчић нагласила је да ће, уколико се не буду поштовале мјере и препоруке надлежних институција, услиједити санкције.

„За неношење маски и неодржавање физичке дистанце  прописане су  законске санкције и за трговачке и угоститељске објекте које износе 1000 КМ“, рекла је Миовчићева.

Она је апеловала на грађане који имају рјешења о кућној изолацији да не крше мјере ограниченог кретања, јер ће у супротном бити новчано кажњени са 1.300 КМ.