Нови почетак за развој Андрићграда и Вишеграда

29.08.2022.

Андрићграду предстоје нова милионска улагања са циљем развоја овог туристичког комплекса и Вишеграда, закључено је на конференцији за новинаре на којој су представљене даље инвестиције.

Начелник општине Младен Ђуревић изразио је увјерење да је од данас нови почетак за Андрићград, Вишеград и Републику Српску.

„Вјерујем да ћемо од данас наставити истом динамиком да Скупштина општине Вишеград заједно са општином једногласно доноси одлуке које се тичу Андрићграда и напретка у Андрићграду“, истакао је Ђуревић.

Он је подсјетио да су 2011. године, када је био одборник, и тада једногласно доношене одлуке почев од првих регулационих планова које су предвиђале почетак изградње Андрићграда.

Представник Андрићграда у Скупштини општине Бране Смиљић рекао је да ће пројекат од 20 милиона КМ бити успјешан, а гарант за враћање кредита биће Влада Републике Српске.

„Општина Вишеград неће имати никаквих обавеза за враћање кредита. Уколико се политика не буде мијешала у овај пројекат, убијеђен сам да ће пројекат успјети и да ће Вишеград и Андрићград добити већу туристичку понуду и боље стање у Вишеграду“, истакао је Смиљић.

Одборник ДНС-а Српко Бранац рекао је да данас треба да крене нови почетак, постоји само један циљ, а то је развој Вишеграда и Андрићграда.

„Оно што је /оснивач и идејни творац Андрићграда Емир/ Кустурица почео морамо наставити да одржавамо“, истакао је Баранац.

Одборник ДЕМОС-а Мирко Мајсторовић захвалио је представнику државног капитала у Андрићграду Недељку Елеку који је успио да обједини све одборнике да наставе пројекте за Андрићград и Вишеград.

„Надам се да ћемо успјети до краја да завршимо овај пројекат како би сви грађани Вишеграда осјетили наш договор и будућност за Вишеград и Андрићград“, истакао је Мајсторовић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Дарко Андрић изразио је задовољство континуитетом Андрићграда.

„Постоје појединци који никада нису одустајали од идеје изградње Андрићграда, почев од Кустурице, /српског члана Предсједништва БиХ/ Милорада Додика и свих који су тада чинили састав Скупштине и општине, када се цијела прича о Андрићграду и покретала. Нажалост у посљедње вријеме дешавала су се одређена одступања у разумијевању од појединих људи, међутим, данас смо опет сви велики побједници јер се овај пројекат наставља“, истакао је Андрић.

Он је нагласио да данас постоје људи, попут Недељка Елека који је дао велики допринос и који преузима значајну улогу у наставку и будућности Андрићграда.

Конференцији за новинаре, која је одржана у Андрићграду, присуствовали су Кустурица и Елек, те одборници Скупштине општине Вишеград.

СРНА