Нови гранични прелаз у Вардишту до средине наредне године

15.09.2017.

Изградња модерног граничног прелаза Вардиште, код Вишеграда, између Републике Српске и Србије, требало би да буде завршена до средине наредне године, потврђено је данас на састанку који је одржан у кабинету начелника општине.

Директор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Миро Џакула рекао је Срни да су данас дефинисани рокови да би у што скорије вријеме почела изградња граничног прелаза.

„Управа је преко институција БиХ обезбиједила око два милиона КМ за изградњу граничног прелаза. Полиција и царина сада не могу достићи онај ниво услуге који је потребан, а надамо се да ћемо кроз изградњу успјети да подигнемо проток путника и квалитет услуга на виши ниво, те омогућити што квалитетније кориштење ресурса“, истакао је Џакула.

Он је напоменуо да је планирано да гранични прелаз буде завршен најдаље до 30. маја наредне године, што би био оптималан рок да у сљедећој туристичкој сезони путници буду задовољни.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да су састанку, осим директора УИО БиХ, присуствовали помоћник министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Драган Јефтић, представници предузећа „Путеви Републике Српске“ и запослени у Одјељењу за урбанизам општине Вишеград.

„Састанак је одржан на нашу иницијативу да би договорили рокове за оно што треба да се заврши у наредном периоду. Вишеграду је неопходно да добије нов гранични прелаз јер се стварају дуге колоне на прелазу. Дешавало се да поједини гости са Златибора одустану од намјере да посјете Вишеград јер споро иде преглед докумената“, нагласио је Ђуревић и додао да би до средине наредне године гранични прелаз требало да буде отворен.

Помоћник министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Драган Јефтић навео је да је гранични прелаз Вардиште у веома лошем стању, те да су средства за изградњу новог прелаза обезбијеђена.

„Министарство за просторно уређење као надлежно министарство за издавање грађевинске дозволе предузима све да би убрзала процедуру за добијање документације за иградњу“, поручио је Јефтић.

СРНА