Највише илегалних прелазака на Вардишту

07.03.2019.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је данас да је на подручју ове општине највећи број прелазака илегалних миграната забиљежен око граничног прелаза Вардиште, те да се доласком топлијих дана очекује повећан број илегалних прелазака у Републику Српску, односно БиХ.

Он је након састанка представника општине и јавних установа и предузећа из Вишеграда о илегалном преласку миграната, који је организовала Гранична полиција БиХ, јединица Вишеград, рекао да су упознати о свим детаљима илегалних прелазака граница и њиховом броју у прошлој години.

Ђуревић је навео да су учесници састанка добили одређене задатке од представника Граничне полиције БиХ.

„Општина Вишеград увијек је на располагању и вјерујем да ћемо заједничким активностима успјети да евидентирамо све нелегалне преласке, обавијестимо представнике Граничне полиције БиХ и смањимо њихов број“, нагласио је Ђуревић.

Према његовим ријечима, разлога за панику нема јер припадници Граничне полиције БиХ и полицијске станице у Вишеграду веома добро раде и успјешно враћају све оне који нелегално уђу у земљу.

Он је истакао да ће сви мигранти који уђу десет километара на територију Републике Српске, бити депортовани у прихватне центре, јер општина Вишеград није у могућности да им обезбиједи смјештајне капацитете.

„Вјерујем да неће бити неких већих проблема, као што их није било ни до сада. Општина Вишеград спремно дочекује туристичку сезону, радимо на новим туристичким потенцијалима и позивам све људе добре воље да посјете нашу општину“, закључио је Ђуревић.

Према подацима јединице Граничне полиције Вишеград, у прошлој години 3.441 лице афроазијског поријекла одвраћено је од илегалног преласка државне границе, 350 њих је прихваћено и предато Служби за послове са странцима БиХ, откривено је 11 кривичних дјела кријумчарења људи, док је 15 лица лишено слободе у вези наведених кривичних дјела.

Данашњем састанку присуствовали су и представници ресорних општинских одјељења, мјесних заједница, риболовачког и ловачког удружења, Територијалне ватрогасне јединице Вишеград, Дома здравља, Цивилне заштите и Одјељења за инспекцију и комуналну полицију.

СРНА