Најљепше гусле са Сарајевско-романијске регије

16.10.2021.

Гусле Брана Јовановића из Кнежине код Сокоца проглашене су за најљепше на изложби гусала „Насљеђе које спаја“, одржаној данас у Андрићграду.

Дарко Лечић, предсједник Гусларског друштва „Раде Јамина“, организатор изложбе, рекао је да је одржана и пригодна манифестација епски десетерац уз гусле, на којем су наступили умјетници из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

„Сарајевско-романијска регија је богата умјетницима који израђују гусле, тако да је највећи број гуслара из тих крајева“, напоменуо је Лечић, те нагласио да гусле повезују Србе који живе у овим земљама.

Гуслар Владислав Јововић рекао је да прави гусле и да гусла, а воли историју и српски народ.

„Изложба гусала је за душу народа, за душу научника, за душу српског народа. Ова изложба је довољна да је погледате и да вам остане сјећање“, нагласио је Јововић.

Миланко Јанковић са Сокоца, који је изложио своје гусле, рекао је да је 1976. године први пут направио гусле.

„Од тада до данас направио сам око 500 гусала. То је мој други живот, ја сам инвалид, да ми није гусала, чини ми се да не би могао живјети“, истакао је Јанковић.

Ова манифестација је одржана уз подршку Министарства културе и информисања Србије, Министарства спољних послова Србије, предузећа „Хидроелектране на Дрини“ и општине Вишеград.

СРНА