Надлежне службе у приправности

17.01.2023.

Општина Вишеград приступила је свим активностима у вези са одбраном од могућих поплава, а надлежне службе у области заштите и спашавања на подручју ове локалне заједнице су у приправности, закључено је на састанку начелника Младена Ђуревића и представника Цивилне заштите Републике Српске.

Помоћник директора Управе цивилне заштите Републике Српске Драган Кос рекао је новинарима да је састанак одржан с циљем сагледавања стања и припрема за заштиту од најављених поплава, на основу јучерашњег налога премијера Српске Радована Вишковића и одлуке директора Републичке управе.

„Упознати смо са потребама општине Вишеград, као и да је одржан састанак локалног Штаба за ванредне ситуације. На основу тих закључака ускладићемо наше оперативно дјеловање“, навео је Кос.

Он је додао да се, према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, највише падавина очекује вечерас, сутра и у четвртак, 19. јануара, када би падавине требало да пређу у снијег.

Ђуревић рекао је да су у Вишеграду на вријеме почели припремне активности у складу са препорукама Републичког хидрометеоролошког завода.

Он је захвалио представницима Цивилне заштите Републике Српске што према Вишеграду имају посебну пажњу, не само ових дана када се очекује већа количина падавина, него и претходних година.

„С обзиром на то да смо ми град на двије ријеке, у контакту смо са свим релевантним факторима и вјерујем да ћемо бити максимално спремни у случају доласка великих вода“, рекао је Ђуревић.

Према његовим ријечима, све надлежне службе су у приправности, а представници локалне Цивилне заштите су током обиласка тока ријеке Рзав констатовали да је стање стабилно.

Извршни директор за производњу и управљање у предузећу „Хидроелектране на Дрини“ Дарко Андрић рекао је да хидроелекрана спремно дочекује најављени већи доток воде.

„Прије мјесец дана имали смо сличну количину воде, планирано је око 1.900 метара кубних, колико се сада очекује. Спремно дочекујемо ту најављену већу количину воде“, навео је Андрић.

Он је нагласио да се не очекују већи проблеми уколико остане планирани доток воде, те напоменуо да су преузете све неопходне радње у случају већег дотока.

У Републици Српској и региону ове седмице се очекују обилне падавине због чега се предузимају све превентивне мјере ради спречавања могућих поплава.

СРНА