Начелник Ђуревић са јапанским амбасадором

18.01.2017.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, присуствовао је данас у Источном Сарајеву, церемонији додјеле опреме вриједне више од милион КМ за шест водоводних предузећа, коју донира Влада Јапана.

Опрему су добила предузећа Јавно предузеће за водовод и канализацију „15. април“ из Вишеграда, Водовод“ из Бањалуке, Комунално предузеће „Водовод и канализација“ из Источног Сарајево, Јавно стамбено, комунално, грађевинско и услужно предузеће „Прача“, Јавно комунално предузеће „Вареш“ и Јавно комунално предузеће „Купрес“.

У име добитника донације из Републике Српске, захвалност је изразио начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Он је рекао да је ова локална заједница у протеклом периоду имала великих проблема због застарјеле опреме и пуцања главне водоводне цијеви, те да је квар саниран захваљујући пожртвованим радницима Јавног предузећа за водовод и канализацију „15. април“.

„Кварови су отклоњени у најбрже могућем року, а ова донација ће нам много послужити у побољшању рада овог предузећа“, изјавио је Ђуревић.

Захваљујући за континуирану подршку БиХ протеклих година, Шаровић је истакао да је Јапан, уз ЕУ, јадан од највећих донатора, те да је данашња донација само још један од видова подршке и помоћи.

„Познато је да Влада Јапана увијек помаже непосредно кориснике, локалне заједнице, јавна предузећа и друге институције. Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и локалне заједнице са задовољством ће учествовати и у новом пројекту вриједном близу пет милиона КМ, који је већ у једној фази имплементације, а односи се на подршку водоводним и јавним предузећима, хидрометеоролошким заводима и још неким другим видовима“, навео је Шаровић.

Амбасадор Јапана у БиХ Казуја Огава подсјетио је да је његова земља прва пружила помоћ и подршку БиХ након катастрофалних поплава 2014. године, те да су водене пумпе и детектори за откривање кварова само дио опреме која је данас донирана.

„Надам се да ће ова опрема бити од велике користи за комунална предузећа. Осим тога, Јапан је локалним заједницама у БиХ прошле године донирао бројну медицинску опрему и 40 `тојота` возила. Надамо се да ћемо на прољеће донирати још 80 ових возила, чиме показујемо да јапански народ стоји уз вас“, истакао је Огава.

Након састанка посјетили су фабрику „Мофас“ Источно Сарајево, у чијем кругу се налази донирана опрема.