Начелници Горњодринске регије задовољни састанком са Кошарцем

30.01.2024.

Начелници општина горњодринске регије изразили су задовољство данашњим састанком у Вишеграду са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарцем, истичући да су од њега добили подршку и корисне информације за будуће пројекте.

Начелник Новог Горажда Мила Петковић рекла је новинарима након састанка да је разговарано о приступу грант средствима од 14 милиона евра која су обезбијеђена посредством финансијског споразума ИПА три прекограничне сарадње БиХ и Србије за период од 2021. до 2027. године.

„Тема пројекта су образовање и млади, заштита животне средине, заштита културног насљеђа и развој туризма“, прецизирала је Петковићева.

Она је истакла да локалне заједнице ове регије имају велики интерес да се пријаве за овај пројекат и укључе своје органе како би што лакше приступиле наведеним средствима, чиме би било обезбијеђено образовање младих и запошљавање становништва.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић рекао је да их је Кошарац упутио који би пројекти могли да буду финансирани посредством средстава из ИПА пројекта.

Истичући да је ријеч о значајној цифри, Ђуровић је констатовао да би општинама ове регије дио тих средстава могао припасти уколико буду ажурне и ефикасне са припремом пројеката.

Он је констатовао да горњодринска регија располаже значајним ресурсима и има велике могућности, те да би њихово добро кориштење требало да заустави одлив становништва и побољша опште стање.

Начелник Чајнича Горан Караџић изјавио је да су начелници општина горњодринске регије од министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара добили вјетар у леђа за пројекте који се очекују.

„Ријеч је о великим пројектима, а на нама је да припремимо потребну документацију за то. Вјерујем да ћемо у томе имати подршку овог, као и других министарстава“, рекао је Караџић, изразивши увјерење да ће бити изабрани пројекти који су за добро свих на овом подручју.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић оцијенио је да је састанак са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарцем био веома користан, нагласивши да су досадашња искуства општина горњодринске регије са овим министарством за сваку похвалу.

Јагодић је закључио да ће Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара на челу са Кошарцем помоћи овим општинама у источном дијелу Републике Српске у домену свог дјеловања.

Састанку су присуствовали и начелник Рудог Драгољуб Богдановић, те директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Вишеград Недељко Перишић.