Мрда: Мањи број уписаних ученика

04.07.2019.

У свим основним школама Сарајевско-романијске, Доњоподрињске и Старохерцеговачке регије уписан је мањи број одјељења, што је веома забрињавајуће за подручне школе и становништво у руралним и сеоским крајевима, закључено је на састанку директора основних школа са ових регија.

Предсједник Актива директора основних школа у овим регијама Данијела Мрда рекла је да је ове године уписано скоро по једно одјељење мање у свим школама, што је веома забрињавајуће.

Она је након састанка, који је одржан у Вишеграду, нагласила да је договорено да Актив апелује код министра просвјете и културе Републике Српске Наталије Тривић да се поведе рачуна о подручјима која су махом рубна и гранична са Федерацијом БиХ.

„Веома је битно да сачувамо подручна одјељења и школе, као и радна мјеста у просвјети у основном образовању, те да спријечимо одлив становништва са села“, нагласила је Мрда.

Она је додала да је на данашњем састанку разговарано и о проблему технолошког вишка и рационализацији путних трошкова.

„Покушавамо да проблем технолошког вишка ријешимо распоређивањем у најближе општине и школе, те тако уштедимо и одређена средства у вези са трошковима превоза“, рекла је Мрда.

Директор Основне школе „Вук Караџић“ у Вишеграду Момир Радојичић рекао је да је данас договорена сарадња на рјешавању ових проблема.

Састанку је присуствовао и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

СРНА