Мост Мехмед-паше Соколовића добио употребну дозволу

02.04.2019.

Мост Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду добио је данас употребну дозволу након што су уклоњени сви недостаци који су примијећени послије завршетка рестаурације ове грађевине, за шта је Турска развојна агенција /ТИКА/ издвојила око десет милиона КМ.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић уручила је данас начелнику ове општине Младену Ђуревићу употребну дозволу за мост Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду.

Она је подсјетила да је ријеч о мосту који је трпио ратове, преко којег су испреплетене судбине народа који су живјели на овом простору и који говори о културно-историјском и природном насљеђу.

Голићева је подсјетила да су прије двије године уочени недостаци на мосту, те да је након њиховог отклањања сада издата употребна дозвола.

Она је навела да је на састанку са Ђуревићем разговарала о пројектима Владе Републике Српске за ову општину, истичући да ће Влада наставити да улаже у општину Вишеград.

Голићева је подсјетила да је Влада Српске у општину Вишеград у посљедњих десет година уложила више од 15 милиона КМ, не рачунајући Андрићград.

„Уложена су огромна средства, за стамбено збрињавање више од осам милиона КМ, више од три милиона у пољопривреду, у просвјету, у здравство“, додала је Голићева.

Ђуревић је рекао да је ово веома важан документ који ћуприју ставља у употребу, што значи да су сви прописи према законима Републике Српске испоштовани.

„Прије двије године смо установили одређене недостатке – плочници су били окрњени, расвјета није била задовољавајућа, било је још примједби и све су сада отклоњене“, навео је Ђуревић.

Он је рекао да је са Голићевом разговарао о пројектима за наредни период, а да је указано и на потребу да Градска дворана у Вишеграду добије ново рухо.

„Добили смо обећање од Голићеве да ћемо у овој или наредној години кренути у реконструкцију и адаптацију вишеградске дворане. У тој дворани сви вишеградска клубови и дјеца имају припреме, одржавају се утакмице и то је оно у што вриједи улагати, јер је наша младост на првом мјесту“, истакао је Ђуревић.

Он је рекао да ће у том пројекту учествовати и предузеће „Хидроелектране на Дрини“, тако да ће се заједничким снагама добити модеран реконструисан објекат.

Амбасадор Турске у БиХ Халдун Коч истакао је да је овај мост дио културно-историјске баштине и да га је потребно чувати за генерације које долазе.

Он је нагласио да то лијеп културно-историјски споменик, који привлачи туристе из цијелог свијета, те изразио задовољство што ће бити још дуго на туристичкој мапи захваљујући агенцији Тика.

„Кад погледате број страних туриста који посјећују БиХ, не рачунајући околне земље, Турска је ту на првом мјесту. Желимо да БиХ добије више туристичких посјета“, истакао је Коч.

Координатор агенције Тика у БиХ Омер Фарук Алимџи рекао је да су у оквиру рестаураторских радова ојачани темељи и стубови моста, рестаурирани камени елементи и наново урађен камени плочник моста.

„У скоријој историји изграђене су двије хидроцентрале у близини моста и дошло је до одређених промјена нивоа воде, што је утицало на конструкцију и слабљење темеља, па смо велику пажњу посветили ојачавању темеља“, навео је Алимџи.

Он је похвалио допринос општине Вишеград, надлежног министарства Републике Српске и других који су помогли у овим радовима и указивали на недостатке.

Мост Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду грађен је од 1571. до 1577. године. Популарност је стекао након што је нобеловац Иво Андрић приповиједао о њему у роману „На Дрини ћуприја“. Ова грађевина се од 2007. године налази на Унесковој листи свјетске културне баштине.

СРНА