Могуће братимљење Вишеграда и бугарске општине Елин Пелин

17.08.2017.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и предсједник бугарске општине Елин Пелин Ивајло Симеонов разговарали су данас о сарадњи у више области, те најавили могућност братимљења ових општина.

„Општина Вишеград је отворена за сарадњу и размјену искустава, а братимљење општина може бити добра шанса за даљи развој“, рекао је Ђуревић.

Он је представнике Елин Пелина упознао са привредним, културним и туристичким садржајима Вишеграда, како би заједнички сачинили планове у наредном периоду.

„За сада је договорено учешће наших фолклорних друштава на фестивалу у Елин Пелину, који се одржава у мају наредне године. То је прилика да наша дјеца упознају културе различитих земаља и да нашу традицију представе у другим земљама“, додао је Ђуревић.

Симеонов рекао је да општина Елин Пелин жели да се побратими са Вишеградом јер та општина има богату културно-историјску традицију.

„Желимо да покренемо иницијативу дружења са дјецом. Дакле, то је прије свега културна сарадња. Имамо шопски празник и желимо да угостимо ваша фолклорна друштва, како би код најмлађих нараштаја развијали дружење и да нам то остане у насљеђу“, додао је Симеонов.

Делегација општина Елин Пелин и Вишеград обишла је данас Андрићград, спомен-учионицу Иве Андрића, мост Мехмед паше Соколовића, спортску дворану, основну и средњу школу, дјечије обданиште, те манастир Добрун.

СРНА