Могућа сарадња са Аустријом у области културе и привреде

28.12.2017.


Амбасадор Аустрије у БиХ Мартин Памер истакао је данас током посјете Вишеграду да та општина има велики потенцијал за развој и да је са општинским руководством разговарао о могућој сарадњи у области културе и привреде.

„У БиХ има више од 250 компанија из Аустрије, што говори о томе да су наши односи добро развијени. Велики број људи из БиХ живи у Аустрији, тако да смо спојени на различите начине“, рекао је Памер и нагласио да је потребно више сарађивати на свим нивоима.

Он је навео да ће у договору са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем бити организован догађај у области културе који ће повезати Вишеград и Аустрију.

Памер је нагласио да је Вишеград мјесто у коме се налази један од најзначајнијих споменика културе у БиХ.

Руководство општине Вишеград представило је Памеру туристичке и привредне потенцијале општине.

„Желимо да упознамо амбасадора о културним знаменитостима Вишеграда. Ту, прије свега, мислим на комплекс Андрићград, Институт `Иво Андрић`, Спомен-учионицу `Иво Андрић`, вишеградску ћуприју, као и вожњу бродом ријеком Дрином и посјету вишеградској бањи“, навео је Ђуревић.

Он је рекао да ће Памер посјетити и предузеће „Хидроелектране на Дрини“ да би био упознат и о привредним потенцијалима ове општине.

„Покушаћемо да у Вишеграду покренемо привредне дјелатности на обострано задовољство“, истакао је Ђуревић и подсјетио да је делегација општине Вишеград протекле седмице боравила у граду Штајр у Аустрији, на позив градоначелника Гералда Хакла, с циљем остваривања сарадње.

СРНА