Митрополит Хризостом освештао манастир у Добрунској Ријеци

15.06.2020.

Његово високопреосвештенство Митрополит дабробосански Хризостом уз саслужење свештенства и монаштва Српске православне цркве /СПЦ/ освештао је манастир Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда.

Митрошполит Хризостом обраћајући се вјерницима рекао је да је ово велики дан за овај крај, вјернике и СПЦ која је добила нови манастир који је духовно огњиште.

„На овом мјесту људи ће ојачати своју вјеру а тиме ће и српски народ још више ојачати“, истакао је Хризостом.

Кум овог славља Верољуб Стевановић из Крагујевца рекао је да је добитник многих признања, али да је ово нешто највеће до сада.

„Све је почело 1998. године када сам први пут боравио на овом мјесту, сада је дошло до тога да имамо једну светињу, а ја сам почашћен да будем кум њеног стваралаштва“, истакао је Стевановић.

Митрополит Хризостом је након литургије уручио признања онима који су заслужни за изградњу овог манастира, а захвалнице су добили начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, директор предузећа Хидроелектране на Дрини Недељко Перишић, Мирослав Вујанић из Книна, Недељко Кокошар и Горан Лучић из Вишеграда.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да ће општина увијек стајати уз светиње српског народа.

„Ово је велико признање за нашу општину које смо сви заједно добили од митрополита и братства манастира Добрун и ја им се у име свих грађана Вишегарда захваљујем“, истакао је Ђуревић.

Изградња манастирског комплекса отпочела је освештењем темеља 2004. године уз благослов Митрополита дабробосанског Николаја, када је постављен и споменик Драгољубу Дражи Михаиловићу.

Манастир је формиран 2009. године, прво као метох Манастира Добруна, ради пресељења Издавачке куће Митрополије дабробосанске „Дабар“, да би убрзо прерастао у засебан манастир.

Поред редакције „Дабра“ у конаку овог манастира је Редакција часописа „Соко“, те сједиште Српског соколског друштва „Соко“.

Поред манастирске цркве, која је дијелом фрескописана, и споменика, комплекс чине и изграђени конак, књижара и капела посвећена Светом Василију Острошком.