Митрополит Хризостом одржао предавање у сусрет Божићу

22.12.2017.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом на вечерашњем предавању у Андрићграду посвећеном Божићу истакао је да је човјеково суштинско и егзистенцијално питање спасење, односно враћање из одвојености од Бога у заједништво са њим.

„Спасење је човјекова потреба да се спаси од вјечног нестајања и ништавила. Питање спасења је истовремено и питање вјере, а исто тако и питање земаљског живота“, рекао је митрополит Хризостом на предавању о теми „Рођење Богочовјека Христа и тајна спасења“.

Митрополит Хризостом је истакао да је управо претпразништво Божића прилика за подсјећање на чудесни догађај у историји свијета – рођење Исуса Христа.

У оквиру предавања посјетиоци су постављали питања митрополиту дабробосанском о српству, храбрости, животу и рађању.

Одговарајући на питање о политичкој дисхармонији, Митрополит Хризостом је рекао да се разлике у мишљењу не могу спријечити јер постоје од када је свијета и вијека, али да је важно поштовати те различитости и не оспоравати право некоме да буде различит.

Говорећи о проблему наталитета, митрополит Хризостом је истакао да сви треба да буду свјесни тога да је бити родитељ – велика привилегија.

Предавање је одржано у сусрет хришћанском празнику Божићу, у организацији Српске православне црквене општине Вишеград.

Митрополит дабробосански Хризостом током данашње посјете Андрићграду разговарао је и са српским редитељем Емиром Кустурицом.

СРНА