Министарство привреде на располагању инвеститорима

25.03.2019.

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске биће на располагању свима који желе да инвестирају у Вишеград јер би својим улагањима омогућили и нова запослења, рекао је данас ресорни министар Вјекослав Петричевић приликом отварања Треће привредне конференције у овом граду.

Петричевић је рекао да Министарство привреде и предузетништва Републике Српске има неколико приоритета који ће, кроз измјене закона о доприносу и кроз пореска растерећења, омогућити повећање плата у реалном сектору и привреди.

„Плате су до сада биле повећаване, а доношењем ових законских рјешења и растерећења требало би да расту, што ће мотивисати раднике, побољшати кућне буџете и зауставити одлив радне снаге“, истакао је Петричевић.

Према његовим ријечима, ово министарство ради на побољшању компонентности привреде и иде у корак са развојем технологија.

„Министарство привреде и предузетништва Републике Српске биће покретач кампање примјене и добре праксе, као и снажне промоције привредних субјеката и потенцијала у Републици Српској“, навео је Петричевић.

Министар трговине и туризма у Влади Републике Српске Драгица Ковач нагласила је да Вишеград и туризам не иду једно без другог и да је развој ове гране привреде од великог значаја за цијелу Републику Српску.

„Вишеград развија више облика туризма, од вјерског до ријечног, а познат је и по организовању разних манифестација, тако да слободно могу рећи да туризам у Вишеграду иде крупним кораком напријед, што је изузетно значајно и за сам град, регију, као и Српску“, рекла је Ковачева.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је овогодишња привредна конференција боља од претходних, јер су јој присуствовала два министра у новом сазиву Владе Републике Српске, чијем ресору и припада ова манифестација – привреда и туризам.

„Ове године ћемо заједно са Владом Републике Српске и Андрићградом радити на реализацији пројеката бањски туризам, односно бањски град Вишеград, а у току је и израда пројектне документације за реконструкцију дијела хотела `Вишеград`, изградњу затвореног базена у Андрићграду и реконструкцију дијела бање `Вилина влас`“, истакао је Ђуревић.

Он је подсјетио да су на данашњој привредној конференцији презентована идејна рјешења за уређење старог објекта Дома здравља који би потенцијално могао да буде Дом за стара лица, као и насеља туристичког комплекса „Бикавац“.

„Сарадници из Србије су направили приједлоге како би то могло да буде ријешено и у фази смо тражења инвеститора који би могли да крену у реализацију тог пројекта. Вјерујем да ћемо имати среће у проналажењу људи који ће се усудити да улажу у Вишеград“, сматра Ђуревић.

Трећој привредној конференцији претходили су састанци начелника општине Вишеград Младена Ђуревића, министра трговине и туризма Драгице Ковач и министра привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослава Петричевића, који су одржани у Градској кући у Андрићграду.

СРНА