Милуновић: Обиљежен најзначајнији датум у српској историји

14.02.2018.

Данашњи дан један је од најзначајнијих датума у српској историји, када су ударени темељи српској државности, културном и националном преображају, рекао је помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Милуновић је на обиљежавању Дана бораца и Првог српског устанка код споменика српским борцима на Тргу палих бораца у Вишеграду рекао да је ово један од 25 датума значајних за Републику Српску која је установила Влада Републике Српске.

„То је један од четири датума које обиљежавамо заједно са Србијом и сматрам да је један од најзначајнијих у Српској зато што су на овај дан ударени темељи модерној српској држави, као и слободи на овим просторима и то је била вјековна тежња Срба да се ослободе турског зулума који је био на овим просторима“, истакао је Милуновић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да се обиљежавањем Дана бораца и Првог српског устанка преноси порука да жртве и херојство предака морају бити путоказ млађим генерацијама, али и онима који стварају у садашњем времену.

„Зато овај споменик пред којим данас стојимо није само споменик захвалности свим борцима, него споменик захвалности свима који су се борили и гинули за слободу, за част и право на живот своје српске браће“, истакао је Ђуревић.

Он је додао да се овим окупљањем показује да се поштују жртве које су дате за стварање Републике Српске, у којој се данас слободно живи и која је крвљу предака брањена и одбрањена.

„Ми показујемо да чувамо нашу традицију, његујемо сјећање на прошла времена и дајемо примјер младим покољењима. Зато треба да знамо да је наша отаџбина Република Српска, а да уједињени ширимо нашу братску љубав, за коју желим да траје вјечно. У тој слози, ми као потомци наших славних предака дужни смо да се сјећамо свих страдалих у ослободилачким ратовима нашег народа“, рекао је Ђуревић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истакао је да је увјерен да је ова генерација Срба, што говори и историјско дјело које су стварили, достојна својих предака из 1804. године који су почели борбу за коначно ослобођење Срба на овим просторима и стварања своје Српске Републике, која је увијек и једино била гаранција слободе и независности.

Он је честитао Дан бораца свим борцима Републике Српске.

На споменик српским борцима на Тргу палих бораца у Вишеграду вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске, делегације Народне скупштине и Владе Српске, изасланик предсједавајућег члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Цвијеће су положиле и делегације Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша Републике Српске, Трећег пјешадијског Република Српска пука и општине Вишеград.

У оквиру програма химну је извео оркестар полиције, а у програму су учествовали и нови гардисти који су били дио програма на паради поводом Дана Републике Српске, 9. јануара.

Претходно је братство манастира Добрун служило литургији и парастос погинулим борцима.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а 23.184 положила су животе за Српску.

СРНА