Медаље заслуга за народ постхумно додијељене за три погинула борца

02.10.2020.

У Вишеграду су данас уручена три постхумна одликовања породицама погинулих и несталих бораца Војске Републике Српске, које је Медаљом заслуга за народ одликовала предсједник Српске Жељка Цвијановић.

За заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођење Републике Српске данас су постхумно одликовани Слободан Бабић, Драган Поповић и Бранислав Ђоковић.

Драгана Јасика, кћерка Драгана Поповића, борца погинулог на илијашком ратишту, каже да су јој осјећања подијељена.

„С једне стране осјећам се тужно јер је губитак оца ненадокнадив, а, с друге стране, осјећам се и поносно зато што је живот мог оца уткан у темеље Републике Српске, самим тим и у слободу српског народа“, истакла је она.

Она је изразила наду да ће Српска и њене иституције и у будућности цијенити жртву страдалих очева тако што ће бринути о њиховим потомцима.

Изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин навео да данашњим чином одликовања Република Српска подсјећа да се никада не смије заборавити жртва која је поднесена за њену одбрану.

„Ово је само један од начина да им се одужимо и да сачувамо од заборава оне који су се изборили за слободу српског народа“, истакао је Жупљанин.

Жупљанин је напоменуо да је опредјељење власти Републике Српске да се сви погинули борци Војске Републике Српске постхумно одликују Медаљом заслуга за народ.

„У овој години, поводом 28. јуна – Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и 15. септембра – Дана погинулих и несталих, предсједница Републике Српске одликовала је 287 погинулих бораца. У складу са планом, у наредне двије године, сви погинули борци биће постхумно одликовани јер је то наша обавеза и дуг према онима који су за Српску дали живот“, навео је Жупљанин.

Он је изразио жаљење због чињенице да напади на Републику Српску ни данас не престају, што обавезује на реаговање како би се учинило све да жртве не буду заборављене.

Начелник општине Вишеград Ђуревић сматра да је овај, као и сви досадашњи кораци према борачкој категорији, неопходан јер су то људи који се не смију никад заборавити.

„Договорили смо се данас да већ у наредном периоду ажурирамо спискове са свим члановима породица погинулих бораца како би им била додијељена одликовања“, рекао је Ђуревић.

Он је захвалио Цвијановићевој, која велику пажњу усмјерава ка овој категорији становништва.

СРНА