Манифестација „Вишеградска стаза“ од 27. јуна до 1. јула

22.06.2018.

Традиционална културна манифестација „Вишеградска стаза“ посвећена нобеловцу Иви Андрићу ове године биће одржана од 27. јуна до 1. јула у Вишеграду, најављено је данас из Организационог одбора ове манифестације.

Предсједник Организационог одбора Младен Ђуревић рекао је на конференцији за новинаре да је припремљен веома богат културно-умјетнички програм и да се нада да ће манифестација бити веома посјећена.

Он је навео да ће манифестација почети у сриједу, 27. јуна, полагањем цвијећа на спомен-обиљежје Андрићу крај ћуприје на Дрини, а истог дана у 19.00 часова у Дому културе биће одржана свечана академија.

Члан Организационог одбора Дивна Васић рекла је да манифестација традиционално почиње умјетничким рециталом ученика Средње школе „Иво Андрић“, поред споменика Иви Андрићу.

„Централни догађај тог дана је свечана академија, када се и званично отвара манифестација, која и ове године име значајне госте. У програму ће наступити глумац Народног позоришта из Београда Небојша Кундачина, који ће говорити мисли из Андрићевих дјела, а наступиће и Камерни хор Музичке академије из Источног Сарајева“, навела је Васићева.

Она је истакла да ће пригодну бесједу одржати академик Миро Вуксановић из Београда.

Члан Организационог одбора Дијана Инђић Милошевић навела је да ће у оквиру манифестације бити одржано пјесничко вече на вишеградској ћуприји 29. јуна од 19.00 часова.

„Учесници су из Републике Српске и Србије, а ове године своје стихове говориће и вишеградски пјесници“, додала је Милошевић.

Члан Организационог одбора Стојка Мијатовић рекла је да су програмом предвиђени и 21. Сусрети библиотекара Републике Српске.

Она је додала да ће 27. јуна у 13.30 часова бити отворена изложба фотографија под називом „Чудесни Андрић“.

Овогодишња „Вишеградска стаза“ биће завршена 1. јула концертом групе „Легенде“.

СРНА