Манифестација окупила излагаче из Српске, Србије и Црне Горе

15.06.2024.

Традиционална манифестација „Златне руке Подриња“ одржана је данас 11. пут у Андрићграду гдје су на Византијском тргу изложени пчелињи производи, ручно израђени накит, играчке и плетене корпе, те 40 најбољих фотографија са конкурса „Фотографијом кроз Српску 2023“.

Манифестацију је отворио начелник општине Вишеград Младен Ђуревић који је рекао да се на овај начин не допушта да се заборави све оно што је старо и добро, а све ове рукотворине, производи и стари занати, потврда су да то треба сачувати за будуће генерације.

„Златне руке Подриња“ окупиле су излагаче из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Директор општинске Туристичке организације Бранислав Андрић рекао је да је манифестација усмјерена на очување традиције и културне баштине.

„Један од наших главних задатака је чување културних вриједности, етнографије, традиције и баштине, а афирмишемо старе занате који помало падају у заборав и трудимо се да заинтересујемо младе људе да се баве њима“, истакао је Андрић.

Предсједник Удружења жена „Соколица“ са Сокоца Зорица Миривић каже да чувају старе занате и да им је приоритет представити производе са Романије.

Миривићева је појаснила да од заборава покушавају да сачувају вунене чарапе, наводећи како користе специфичну технику када их плету, а све с циљем да је те чарапе врате у свакодневну употребу.