Малишани из вртића „Невен“ посјетили Народну библиотеку „Иво Андрић“

21.03.2024.

Народна библиотека „Иво Андрић“ угостила је данас око 60 малишана из вртића „Невен“, којима је одржано кратко предавање о библиотеци, Свјетском дану поезије, а сви који су жељели могли су се и учланити бесплатно у библиотеку.

Библиотекар Ивана Мачар рекла је да су почетак прољећа и „Свјетски дан поезије“ права прилика да се дјеца овог узраста упознају са значајем књижевности и читања.

„Дјеца су нама рецитовала али и ми њима како бисмо показали колико волимо поезију. Упознали смо их са књижним фондом, са оним шта је библиотека, да се ту чувају и посуђују књиге“ истакла је Мачар нагласивши да се рад библитекара са дјецом умногоме разликује од оног са одраслима јер захтјева много стрпљења и одговора на многобројна питања како би постали заинтересовани за читање.

Она је напоменула да је учлањење за сву дјецу до деветог разреда бесплатно.

Директор обданишта „Невен“ Данка Митровић рекла је да је значајно љубав према књигама пренијети дјеци и да само заједничким снагама свих у процесу васпитања и образовања дјецу могу подстаћи да више читају.

Сарадник за васпитно образовни рад обданишта „Невен“ Сања Кујунџић Тасић рекла је да су дјеца уживала у посјети библиотеци.

„Поезија игра кључну улогу у вртићком окружењу јер доприноси свеукупном развоју дјетета; емоционалном, социјалном, естетском, те развоју слушања и концентрације. Циљ ове активности је унапријеђење развоја говора, самопоуздања и социјаних вјештина дјетета“ рекла је Кујунџић Тасић.