Лов на предаторе окупио више од 100 ловаца из Српске и Србије

27.02.2023.

Традиционални лов на предаторе, на којем је учествовало више од 100 ловаца из Вишеграда, Рудог и Лазаревца, одржан је у Вишеграду.

Лов је организовало Ловачко удружење „Панос“, чији је предсједник Владан Никитовић истакао да ће настојати да ово буде традиционална хајка.

„Ова хајка организована је због штете од предатора у мјесту Лијеска“, изјавио је Никитовић новинарима.

Ново Рајак из Ловачке секције Лијеска изјавио је да се вукови спуштају у села, која су остала готово празна, тако да су мјештани писали петиције за надокнаду штете и због тога су одлучили да организују хајку на вука, лисицу, дивљу мачку и шакала.

„Око 100 ловаца се одазвало на хајку што је за похвалу. Имамо много ловаца из Рогатице и Вишеграда. У природу треба улагати да би из природе нешто могао и узети, тако и ми водимо рачуна о дивљачи. Износимо им со, храну за дивље свиње, а имамо довољно дивљачи и за одстрел“, истакао је Рајак.

Радован Спасић из Лазаревца рекао је да је ово побратимско удружење које је учествовало у хајци.

„Природа је лепа, као и дружење. Лов је увек повод дружења, ми смо задовољни“, рекао је Спасић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић истакао је да општина препознаје активности ловаца.

„Ловачко удружење је једно од бољих, не само у Вишеграду, него у Републици Српској. На посљедњој сједници Скупштине општине Вишеград проглашено је Удружењем од локалног значаја“, истакао је Ђуревић.

Након хајке на предаторе, која је одржана јуче, ловци су организовали ручак и заједничко дружење.

СРНА