„Лицидерско срце“ 17. августа у Вишеграду

27.07.2023.

Међународни дјечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“, 15. по реду, биће одржан у Вишеграду 17. августа, речено је данас на конференцији за новинаре у овој општини.
Фестивал, који се одржава и у Ужицу и на Златибору, ове године ће окупити 1.200 учесника из 15 земаља широм свијета, а трајаће од 15. до 19. августа.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић изразио је задовољство што се фестивал одржава 12. пут у тој локалној заједници.

„Част је бити домаћин догађаја овог карактера који на посебан начин спаја Републику Српску и Србију“, рекао је Ђуревић, те додао да ће Вишеград као и претходних година пружити неопходну помоћ како би манифестација протекла у најбољем реду.

Ове године љубитељи фолклора моћи ће уживати у игри и пјесми дјеце из Републике Српске, Србије, Црне Горе, Бугарске, Пољске, Канаде, Кине, Грузије и Мексика.

Члан Организационог одбора Ивана Цветковић захвалила је домаћинима из Вишеграда који се, како је рекла, сваке године труде да ову манифестацију подигну на виши ниво.

„Церемонија почиње у 13.00 часова фолклорном играоницом на Византијском тргу, затим слиједи пријем у општини за све учеснике. Након тога креће свечани дефиле у 18.30 часова од Моста Мехмед-паше Соколовића до Андрићграда, а завршница вечери је свечани концерт у комплексу Андрићград“, прецизирала је Цветковићева.

Она је нагласила да је идејни творац фестивала Удружење грађана „Ера“ из Ужица, док су суорганизатори град Ужице, Представништво Републике Српске у Србији и Туристичка организација Златибор, а ове године фестивал подржавају Министарство културе и информисања и Министарство спољних послова Србије.

„Лицидерско срце“ одржава се под покровитељством општина Ужице, Чајетина и Вишеград, а међу спонзорима су компанија „Телеком“, Андрићград и „Хидроелектране на Дрини“ из Вишеграда.

Према њеним ријечима, овај фестивал је највећа дјечија међународна манифестација у овом дијелу Европе, у којој је до сада учествовало више од 12.000 дјеце из 40 земаља свијета.

СРНА