Кустурица: Духовна добит не може да се мјери материјалним добрима

09.01.2023.

Директор Андрићевог института Емир Кустурица изјавио је вечерас након свечаног уручења „Велике награде Иво Андрић“ да се нада да ће у овом лудом материјалистичком свијету добитници овог признања помоћи читаоцима у трагању за духовним вриједностима.

Кустурица је рекао новинарима након свечаности да постоје ствари у духовној сфери које су, када је ријеч о умјетности, мање-више увијек добит.

„Ово је осми пут да додјељујемо награду, надам се да ће тога бити још и да ћемо успијевати да у лудом материјалистичком свијету обиљежавамо књижевнике који ће моћи својим мислима, својим трагањем за смислом и својим реченицама да нам помажу да и ми трагамо за истим вриједностима“, рекао је Кустурица.

У Андрићевом институту у Андрићграду вечерас је српском пјеснику Мирославу Максимовићу уручена награда „Иво Андрић“ за животно дјело, а награда „Иво Андрић“ за најбољи роман „Бризбејн“ додијељена је руском писцу Јевгенију Водолазкину.

Ову одлуку донио је жири чији је предсједник Слађана Илић, Мило Ломпар и Желидраг Никчевић.

„Велика награда Иво Андрић“ додјељује се од 2015. године, када су награђени Матија Бећковић и Владимир Кецмановић, а након њих лауреати су били Душан Ковачевић, Захар Прилепин, Ју Хуа, Бора Ђорђевић, Горан Петровић, Рајко Петров Ного, Драгослав Михаиловић, Гузељ Јахина, Милован Данојлић и Петер Хандке.

СРНА