Кренула регата од вишеградске ћуприје

01.05.2023.

Од Моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду данас је стартовала 24. по реду Меморијална дринска регата „Витомир Диздаревић-Адмирал Кук“ у којој учествује више од 90 веслача из цијеле Европе.
Они ће веслати готово 200 километара до Лознице, а на циљ стижу у суботу, 6. маја.

Предсједник Кајак клуба „Српски веслачи“ Дејан Јовановић истакао је да су веслачи пристигли из Русије, Њемачке, Аустрије, Сјеверне Ирске, Мађарске, Србије, Словеније, а највише их је из Пољске и Румуније.

„Ово је 15. година заредом како крећемо званично из Вишеграда, само смо ове године организовали једну предетапу из Сетихова до Вишеграда. И овај пут весламо под мотом `за чистију Дрину` јер желимо да Дрина увијек има овако лијепу зелену боју као што је данас“ рекао је Јовановић.

Александар Јовановић из Лознице, који седми пут учествује на овој регати, каже да је веслање најљепшим кањоном Европе незаборавно искуство.

„Данас весламо до Старог брода, сутра идемо до Перућца, затим слиједе Врхпоље, па Мали Зворник и циљ нам је Лозница. Временски најдужа етапа је кроз кањон Дрине и траје седам до осам часова“, рекао је Јовановић.

Организатор ове међународне регате је Кајак клуб „Српски веслачи“ из београдског приградског насеља Бели Поток.

СРНА