Кредитно задужење за рефинансирање обавеза и за капиталне пројекте

21.03.2017.

Скупштина општине Вишеград усвојила је Одлуку о дугорочном кредитном задужењу ове локалне заједнице у износу од четири милиона КМ за рефинансирање обавеза и за капиталне пројекте.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је кредитом планиран репрограм постојећих кредита, те радови на изградњи забавног дјечијег парка, улагање у позориште, естетско уређење фасада, реконструкција свадбеног салона, наставак реконструкције саобраћајнице Сасе-Вишеградска бања и уређење инфраструктуре у индустријској зони Добрун.

Ђуревић је скупштинско засједање оцијенио као конструктивно и додао да је опозиција покушавала да минимализује напоре и планове нове скупштинске већине.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а Дарко Андрић рекао је да ће три милиона КМ бити намијењена за враћање постојећих кредита, а један милион предвиђен је за уређење индустријске зоне у Добруну и још неколико послова.

Он је прецизирао да је међу тим пословима и наставак радова на реконструкцији пута за вишеградску бању и подсјетио да су тај посао започели без финансијских средстава, те додао да дио средстава иде за развој и запошљавање, а предвиђена су и средства за уређење фасада.

Андрић је рекао да ће кредит бити узет на период од 10 година, а ослобађањем од тренутних кредитних обавеза, општина ће бити у могућности да ефикасније ради на развоју општине.

Предсједник Клуба одборника СДС-а Љубиша Шкипина рекао је да опозиција није подржала кредитно задужење општине, јер сматра да је прошло мало времена од преузимања власти, те да је било других могућности.

„Овај кредит највећим дијелом иде за сервисирање кредита који су узети у предходном периоду и мали дио ће бити одређен за инвестиције на нивоу града“, истакао је Шкипина.

Одборници су на данашњој сједници усвојили Одлуку о висини трошкова уређења градског грађевинског земљишта за 2017. годину, као и Одлуку о утврђивању просјечно остварене накнаде трошкова уређења градског грађевинског земљишта.

Скупштина је разријешила досадашње и именовала нове вршиоце дужности чланова управних и надзорних одбора у предузећима и установама чији је оснивач општина Вишеград.

СРНА