Кошарац: Сачувати Дрину и Рзав, употпунити туристичку понуду

07.09.2021.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац указао је на важност оучавања Дрине и Рзава, те да треба направити цјеловиту слику када је ријеч о туристичкој понуди Вишеграда.

Кошарац је новинарима да је на данашњем састанку са начелником Младеном Ђуревићем разговарао о томе да Министарство на чијем је челу може предложити Вишеград, као једну уређену средину, да у контактима са међународним финансијским организацијама у области екологије добије одређену врсту подршке.

Он је навео да туризам у Вишеграду има потенцијал и да је ова локална заједница препознатљива по капацитетима које има, убрајајући и Андрићград.

„Разговарали смо и о томе на који начин задржати људе на селу и како омогућити бољи живот на селу и преузео сам обавезу да организација ФАО у кратком року дође у Вишеград и да видимо како пројекти, који су спремни, могу бити реализовани“, навео је Кошарац.

Он је додао да је разговарано и о граничном прелазу Вардиште-Котроман, јер је важно омогућити бржи проток робе будући да су чести застоји.

„То питање треба ријешити на темељу разговора међудржавних комисија. Мислим да Вишеград има потенцијал да у овом крају буде један гранични прелаз који би омогућио бржи проток робе и људи, гдје би се смањиле гужве“, рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, за једну локалну заједницу је изузетно важно да има стабилну структуру власти, а Вишеград то, нажалост, нема из разлога оних који су поражени у изборном процесу.

„Начелник општине улаже напоре да се афирмишу сви значајни пројекти за развој Вишеграда и по томе је препознат у институцијама Републике Српске и на нивоу институција БиХ тиме што жели да апострофира кључна питања која су важна за развој локалне заједнице“, истакао је Кошарац.

Ђуревић је рекао да је на састанку разговарано о отпаду који долази до Хидроелектране у Вишеграду, те је захвалио Кошарцу за помоћ да се тај проблем ријеши захваљујући контактима са колегама из Србије и Републике Српске.

Он је навео да је највећи проблем депонија која се налази на улазу у Вишеград, те додао да су властитим снагама до сада успијевали да одоле изазовима.

Указао је и на честе пожаре када је у Вишеграду највећи број туриста, да захваљујући ватрогасном и комуналном предузећу санирају проблем, а да су и раније договарали да би тај проблем требало ријешити.

Састанку је присуствовао и директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Недељко Перишић.

У Вишеграду је данас покренута еколошка акција „Од извора до мора“, у којој учесници чисте обале Дрине и Рзава, те излетиште Бикавац. Циљ овог пројекта, који је подржала општина Вишеград, а покренула компанија „Кока-Кола“, јесте да подстиче и промовише едукацију и јача свијест грађана о значају одговорног одлагања амбалажног отпада.

Један од институционалних партнера у пројекту је Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

СРНА