Кошарац: „Хидроелектране на Дрини“ доприносе стабилности општина Горњодринске регије

28.01.2024.

Предузеће „Хидроелектране на Дрини“ из Вишеграда препознатљиво је не само по спољнотрговинском промету електричне енергије, већ и по томе што обезбјеђују енергетску и финансијску стабилност општина Горњодринске регије, изјавио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

„Менаџмент овог предузећа показао је односом према пензионисаним радницима да ће и кадрови који долазе бити једнако поштовани чиме ће се створити амбијент у којем ће комплетна заједница напредовати“, реко је Кошарац у Вишеграду, гдје је присуствовао обиљежавању крсне славе „Хидроелектрана на Дрини“ – Светог Саве.

Директор Зависног предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Недељко Перишић истакао је да је минула година била једна од двије најуспјешније када је ријеч о пословању, јер је произведених 1.223 гигават-часа електричне енергије, пратио и финансијски резултат.

„Ми ћемо у складу са законским нормама и рачуноводственим стандардима до 28. фебруара припремити завршне рачуне, а оно што могу да истакнем је да очекујемо добит од око два милиона КМ“, истакао је Перишић.

Он је навео да очекивања за ову годину укључују потпуну погонску спремност и да је у хидролошком смислу јануар пратила довољна количина воде за оптималну производњу.

„Надамо се да ћемо и у наредном периоду уз повољне временске прилике и довољне количине воде бити стабилан ослонац електроенергетског система Републике Српске“, закључио је Перишић.

Извршни директор за производњу и управљање у овом предузећу Дарко Андрић истакао је да су на основу добре погонске спремности и организације сви послови завршени у предвиђеном року, те да је произведена максимална количина електричне енергије, што је веома значајно за цијелу Републику Српску.

„У складу са могућностима и законским регулативама, оправдавамо статус друштвено одговорног предузећа тако што помажемо бројна удружења, установе, спортске колективе, а у великој мјери радимо на инфраструктурним пројектима важним за вишеградску општину“, рекао је Андрић.

Честитајући Савиндан руководству и запосленима „Хидроелектрана на Дрини“, начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је ово предузеће главни покретач привредног развоја ове локалне заједнице, подсјетивши да је велики дио буџетских средстава обезбијеђен из концесионе накнаде за потопљено земљиште која су усмјерена за реализацију бројних пројеката.

„Хидроелектране на Дрини“ у Вишеграду тренутно запошљавају око 370 радника, а данас је поводом славских свечаности уприличен пријем за пензионере овог предузећа.

Прослави су присуствовали бројни представници јавног, културног и привредног живота општине и регије.

СРНА