Користити расположиве ресурсе за унапређење сигурности

08.03.2022.

 

Учесници Форума за безбједност општине Вишеград истакли су да ће учинити додатне напоре и користити све расположиве ресурсе како би унаприједили сигурност грађана ове локалне заједнице, која је оцијењена задовољавајућом.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да су на сједници Форума донесени конкретни закључци који се тичу безбједности грађана.

„Донијели смо закључке да се поставе саобраћајни знакови на мјестима гдје недостају и успоривачи брзине“, изјавио је Ђуревић новинарима.

Он је навео да је поднесен приједлог Скупштини општине Вишеград за набавку најнеопходније опреме и возила који су потребни Територијалној ватрогасној јединици за ефикасно обављање дужности, у износу од 250.000 КМ.

На сједници Форума за безбједност договорено је да ће акценат у наредном периоду бити на заштити од пожара, нарочито током прољећа, када је на подручју Вишеграда забиљежен највећи број неконтролисаног ширења ватре узрокованог најчешће људским немаром.

Старјешина Ватрогасне јединице Вишеград Жељко Милошевић напоменуо је да су у току прошле године ватрогасци имали 123 интервенције, међу којим је било 29 пожара шуме и 46 ниског растиња, те два која су захватила Панчићеву оморику.

Вршилац дужности директора Шумског газдинства „Панос“ Мирослав Савић рекао је да је у посљедњих неколико година начињена велика штета проузрокована пожарима на подручју Вишеграда, те да је пожар прошле године на Стоцу трајао три мјесеца, при чему је изгорјело 60 одсто шуме под Панчићевом омориком.

„Када прођу сњежни наноси организоваће се заједничке патроле Министарства унутрашњих послова, шумског газдинства и надлежне инспекције по мјесним заједницама како би се становништво упутило у законске мјере пожарне заштите и заштите шума, али такође и консеквенци до којих неодговорно понашање може довести“, нагласио је Савић.

Састанку Форума за безбједност присуствовали су представници полиције, Цивилне заштите, Граничне полиције БиХ, основних и средњих школа, Одјељења за инспекцијске послове општине Вишеград, Шумског газдинства, те мјесних заједница.

СРНА