Колегијум без одборника који чине већину

07.04.2022.

На јутрос заказаном колегијуму за утврђивање дневног реда за 6. редовну сједницу СО нису се појавили представници клубова одборника који чине већину. Сједници је присуствовао само предсједник скупштине и секретар, представници НПС, СДА, СНСД и начелник општине. Предсједник је констатовао да нема сагласност да дјелује у
име клуба па из тог разлога не постоји кворум за одржавање колегијума.
Није било никаквог образложења око недоласка представника већине иако је данас истицао рок за законско заказивање сједнице за коју су и начелник и клубови одборника доставили приједлоге одлука за сједницу.

Самостални одборник који заступа политику Народне партије Српске Младенко Тасић рекао је да смо поново свједоци наставка већ виђеног дјеловања већине у циљу отежавања и опструкције функционисања власти, не водећи рачуна о штетним последицама оваквог понашања.

„Знамо шта је до сада учињено самим незаконитим конституисањем СО и када се коначно кренуло у какав такав рад СО, ово су нови моменти незабиљежени до сада у скупштинском раду. Законом је регулисано како се даље може дјеловати у погледу тренутне ситуације и то ће бити размотрено у најкраћем року и покушаћемо да се одржавају сједнице СО и доносе одлуке неопходне за несметан рад општинских одјељења и начелника општине“ истакао је Тасић.

Он је напоменуо да је на јавности да просуди и осуди овакво понашање већине, која осим предсједника који се појавио на колегијуму и испоштовао законске обавезе, наставља да наноси непоправљиву штету локалној заједници не показујући ни минимум одговорности у свом дјеловању.

Шеф клуба одборника СНСД Дарко Андрић рекао је да се на изненађење одборника СНСД-а и коалиционих партнера, друга страна актуелна скупштинска већина није појавила на колегијуму.

„Били су присутни предсједник Скупштине Муамер Софовић и секретар Скупштине Снежана Нешковић, са друге стране били смо, начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, колеге Младенко Тасић испред НПС-а, Един Караман испред СДА и ја као шеф клуба одборника СНСД-а. На наше изненађење и поред чекања академских 15 минута, нису се појавили представници актуелне скупштинске већине, што заиста сматрамо још једним показатељем јако неозбиљног понашања које не иде у корист грађана Вишеграда. Оно што још више зачуђује што су за приједлог дневног реда на овај колегијум тачке доставили и начелник који је законски предлагач појединих тачака као и та актуелна скупштинска већина која је такође предложила више тачака да се нађе на наредној скупштини“, нагласио је Андрић.

Он је истакао да је начелник Ђуревић као по закону овлаштена особа за предлагање, предложио замјеника начелника општине Вишеград, такође именовање вршилаца дужности начелника одјељења, као и бројне друге тачке од којих такође битно да се поново нађу на дневном реду управни одбори осам јавних установа које су на претходним скупштинама актуелна скупштинска већина је разријешила управне одборе тих установа а није именовала нова лица, чиме је значајно отежала рад и заиста увела у проблеме све те установе.

„Осам јавних установа је требало да се нађе на дневном реду са избором њихових чланова управног одбора, између осталог то су Центар за социјални рад, Дјечије обданиште Невен, Дом здравља, Апотека Вишеград, Јавна спортска установа Дрина, Културни центар Иво Андрић, Градска галерија Вишеград и друге. Актуелна скупштинска већина је такође предложила да се на дневном реду нађе избор два члана Општинске изборне комисије (ОИК-а), именовање секретара општине Вишеград који је још увијек у статусу ВД-а и друге тачке дневног реда. На наше изненађење, они се нису појавили и тиме се није могла заказати шеста редовна скупштина општине Вишеград, са овим јако битним тачкама“ напоменуо је Андрић.

Он је рекао да је ово још један показатељ да је великом броју појединаца из те скупштинске већине само стало да се у Вишеграду прави једно стање хаоса, да се ништа не рјешава него компликује, а да се за то покушају у првом реду окривити начелник и СНСД.

„Имали смо ситуацију да се после годину и по дана усвоји какав такав буџет. Општине Вишеград је обавезна да формира извршну власт, замјеника начелника, начелнике одјељења, управне одборе и све остало како би се тај буџет распоређиовао и био на корист грађанима општине Вишеград.
Одборници скупштинске већине се нису појавили, тиме су показали заиста једну неозбиљност и незаитересованост за рјешавање проблема. Сматрамо да грађани не смију да трпе овакав однос и овакво неозбиљно понашање актуелне скупштинске већине.
Због тога ћемо тражити законски начин по Пословнику, да се закаже и свакако одржи сједница
и да се све оно што је значајно за функционисање Вишеграда и за све грађане нађе на будућој и свим наредним сједницама Скупштине општине Вишеград“, навео је Андрић.