Изведена представа „Ноћ богова“

28.05.2019.

Представа „Ноћ богова“, у којој играју глумци Небојша Илић, Дејан Луткић и Војин Ћетковић, изведена је у вишеградском Дому културе.

Представа је рађена по тексту хрватског позоришног писца Мире Гаврана из 1984. године.

Глумац Небојша Илић, који је играо улогу дворског писца Молијера, рекао је синоћ након представе да је ријеч о трагикомедији, о сусрету умјетника и људи који су на власти, са питањем да ли између њих може да влада пријатељство.

„Људи са власти су потребни умјетницима, а веома ми је драго што ни писац, ни редитељ, а ни ми глумци нисмо стали ни на чију страну. Колико год да је Молијер био велики писац, морало се угодити ономе који даје новац и од кога се живи“, навео је Илић.

Он је истакао да је његово искуство са извођењем ове представе везано за осјећање да у тим случајевима губи умјетник, а нарочито због чињенице да се не зна Молијерово гробно мјесто, иако је био дворски писац.

„С друге стране, његова дјела и даље постоје и играју се у свим позориштима свијета“, рекао је Илић.

Дејан Луткић, који игра дворску луду и главног савјетника краља Луја Четрнаестог, рекао је да дјелује да је ова прича из веома давног времена, али да је примјењива у сваком времену и да је то у људској природи.

„Сваки владар на овом свијету кроз историју имао је неког свог савјетника, неку своју десницу која га савјетује, али у суштини, то је нешто што ми видимо у првом плану. Оно што се не види јесте управо оно како се представа завршава, да људи са стране вуку све конце и држе све у својим рукама и, на неки начин, уцјењују владаре да не могу без њих“, нагласио је Луткић.

Ћетковић је рекао да је и раније играо представе у Вишеграду, те да је био на отварању Андрићграда.

„Јако лепа сјећања ме вежу за овај град. Вишеград је изградњом Андрићграда добио сасвим нову димензију јер имена Иве Андрића и Емира Кустурице широко отварају врата у целом свијету“, сматра Ћетковић.

Глумци су уочи представе имали пријем код начелника општине Вишеград Младена Ђуревића.

СРНА