Изградња понтонских пристаништа на Дрини у току године

31.03.2022.

На ријеци Дрини у Вишеграду биће изграђена понтонска пристаништа за приступ чамцима и бродовима ради унапређења безбједности путника приликом изласка и уласка са пловила, договорено је на састанку у овој општини.

Помоћник министра за жељезнички, водни и ваздушни соабраћај у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске Весна Вожник рекла је да су средства на располагању и да је у току ове године могуће реализовати овај пројекат у складу са брзином извођења пројектне документације.

Она је појаснила да један од пројеката који се ради јесте уређење понтонских пристаништа, приступа за чамце и бродове у Српској а да је Вишеград једини град који има саобраћај путничких бродова и чамаца на унутрашњим ријекама.

Вожникова је нагласила да се овај пројекат ради у оквиру интегрисаног развоја коридора Сава-Дрина заједно са Свјетском банком, Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарством саобраћаја и веза и Министарством туризма.

Начелник општине Младен Ђуревић рекао је да Вишеград има све потенцијале за развој туризма на води и да је из године у годину све више пловила, али и заљубљеника у воду.

„Драго нам је да је Вишеград препознат као град који треба да се развија у туристичком смислу. Ми ћемо дати све од себе да омогућимо што бржу израду пројектне документације за планиране пројекте“, нагласио је Ђуревић.

Предсједник Удружења бродара „Вишеград на Дрини“ Давор Радовић рекао је да је на састанку било ријечи о изградњи пристаништа, безбједности пловидбе и унапређењу прекограничног прелаза, те да сматра да ће изградњом понтона бити унапријеђена безбједност изласка путника са пловила на обалу.

„Пловни пут Перућац-Вишеград није обиљежен. Што се тиче безбједности пловидбе, постоје одређене тачке, подручја пловидбе, која су опасна. Указали смо на ту проблематику, а ресорно министарство ће настојати да се то ријеши. Непокривеност мобилног сигнала у кањону у одређеним ситуацијама прави велике проблеме“, нагласио је Радовић.

Он је истакао да је све више пловила на води и да се сваке године организује полагање за управљање моторним чамцима, па људи кроз то полагање постају свјеснији и одговорности при самом руковању возилом.

СРНА