Изгласана иницијатива за опозив начелника општине

04.05.2022.

Одборници Скупштине општине Вишеград изгласали су вечерас иницијативу за опозив начелника ове општине Младена Ђуревића и најавили референдум за 12. јуни.

За опозив је гласало 11 одборника скупштинске већине коју чини седам странака, док је 10 било против.

Ђуревић је рекао новинарима да су одборници окупљени око СНСД-а на сједници указали на нерегуларности, односно незаконите радње у вези са приједлогом одлуке за његов опозив.

„Група одборника може да поднесе иницијативу, али она треба да буде предочена Скупштини општине. Парламент треба да донесе приједлог одлуке и на тај приједлог ја као начелник имам законску обавезу да у року од 15 дана дам мишљење. Они нису затражили мишљење од начелника на њихов приједлог одлуке и самим тим прекршили су Пословник, Статут и Закон о локалној самоуправи“, појаснио је Ђуревић.

Он је најавио да ће се обратити надлежним министарствима и затражити правну помоћ како би доказао да одборници који су поднијели иницијативу нису радили у складу са законом, као што што је то било и прошле године када је општина била 11 мјесеци у блокади.

„Сви ми заједно смо изгубили скоро годину дана због нечије тврдоглавости и самовоље. То нам се изгледа и сада дешава“, каже Ђуревић.

Он је поручио да ће СНСД заједно са коалиционим партнерима бити спреман за референдум и да очекују велику подршку суграђана.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Дарко Андрић рекао је да је опозив покренут незаконито.

„Бројна су кршења закона, нису хтјели да уваже наше приједлоге и ово је још једна непотребна ствар за грађане Вишеграда која ће коштати 60.000 КМ. Након двије године немамо успостављен нормалан систем, а највише од свега ће трпјети грађани“, истакао је Андрић.

Он је напоменуо да датумски није испоштована процедура како то дефинишу Пословник, Статут и сам закон.

„Спремни смо за референдум, нама није битан датум, али нам је битно да се референдум спроведе на законски начин“, рекао је Андрић.

Предсједник Скупштине општине Вишеград Муамер Софовић рекао је да су разлози за опозив неформирање извршне власти општине Вишеград и кашњење у усвајању буџета.

СРНА