Иво Андрић повезује Вишеград и Херцег Нови

03.05.2023.

ВИШЕГРАД, 3. МАЈА /СРНА/ – Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем обишао је кућу у којој је нобеловац Иво Андрић провео дјетињство у Вишеграду.

Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем посјетио је кућу у којој је нобеловац Иво Андрић провео дјетињство у Вишеграду, те том приликом истакао да Андрић повезује два града – Вишеград и Херцег Нови.
„Драго ми је да је Андрић спона која нас спаја и да је култура оно што нас повезује. Наша сарадња је врло битна и сматрамо да заједничким идејама и активностима можемо много да урадимо и да се на тај начин одужимо нобеловцу за сва његова дјела“, истакао је Катић новинарима.

Он је рекао да у Вишеград радо долази и да би волио да Андрићева кућа буде музеј који је потребан граду, како би туристи имали једну атракцију више, а кућа постала симбол сјећања на јединог нобеловца.

Ђуревић је рекао да Вишеград и Херцег Нови имају чврсте везе и да заједно договарају активности из области културе.

„Ми традиционално припремамо културну манифестацију `Вишегардска стаза` и биће нам драго да видимо наше госте из Херцег Новог. Иво Андрић нас је својим дјелима задужио и на нама је да му тај дуг враћамо сјећањем на њега и обиљежавањем пригодних манифестација, како би младима показали значај и непролазну Андрићеву вриједност“, истакао је Ђуревић.

Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић потписали су 2018. године у кући Иве Андрића у Херцег Новом Споразум о сарадњи ова два града, у којима је нобеловац провео дјетињство и дио живота након добијања Нобелове награде.

СРНА