Историју српског народа обиљежила борба за слободу

14.02.2023.

У Вишеграду је обиљежено 219 година од почетка Првог српског устанка и Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске у којем су живот дала 23.184 припадника Војске Српске.

Обиљежавање је почело служењем парастоса у манастиру Добрун код Вишеграда.

Вршилац дужности министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Синиша Каран рекао је новинарима да је историју српског народа обиљежила борба за слободу.

Према његовим ријечима, сви ратови које је водио српски народ били су одбрамбени и отаџбински.

„Они су морали бити такви јер српски народ није никог нападао он се вјечно од почетног до посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата бранио на својим огњиштима, своје животе, дједовину и никада није отимао туђе. Кроз ту борбу српски народ се борио и за слободу других. У Одбрамбено-отаџбинском рату управо ти којима смо ми кроз историју дали слободу овај пут су били наши противници“, истакао је Каран.

Он је нагласио да је највећа вриједност борбе за слободу свих ових година била сазрела свијест 1992. године да само слободу може гарантовати сопствена држава.

„Највредније што морамо сачувати јесте Република Српска јер у њој су животи њихових очева и дједова и свих наших потомака. Морамо чувати мир и преносити на младе, јер желимо да живимо у миру а садашња власт има задатак да на овим темељима направи што бољи економски, социјални и сваки други просперитет наших младих људи, а за такво нешто је потребан само мир“, напоменуо је Каран, који је министар унутрашњих послова.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да је потребно да Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Влада Републике Српске борце, ратне војне инвалиде и породице погинулих бораца ставе на прво мјесто као највећи приоритет.

Он је истакао да је потребно да се третирају као јавни, општи интерес и да сви проблеми са којима се сусрећу у што скорије вријеме буду отклоњени.

„Ове категорије треба да имају положај који ће бити сразмјеран њиховој заслузи и жртви коју су дали у Одбрамбено-отаџбинском рату“, поручио је Остојић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић обраћајући се присутнима рекао је да се обиљежавањем Првог српског устанка и Дана бораца показује поштовање за жртве које су дате за стварање Републике Српске, у којој се данас слободно живи и која је брањена и одбрањена крвљу предака.

„Сјећајући се тих тешких времена свјесни смо да без српских устаника не би било ни наших данашњих тековина, који су одредили нашу садашњост, показујући нам путеве у будућност. Овим обиљежавањем преносимо поруку да жртве и херојство наших предака, морају бити путоказ млађим генерацијама, али ми на овај начин показујемо нашу приврженост борби за слободу и равноправност српског народа, али и за настанак и очување Српске“, истакао је Ђуревић.

Он се посебно обратио младим људима са циљем да им се покаже да су то због њих, због будућности, али и прошлости, коју не смијемо заборавити, јер она је данас путоказ.

„Све што радите, радите за добробит и развој наше Републике Српске, јер само тако заједно можемо опстати у великим изазовима који су пред нама, подићи свијест и савјест о нациналним питањима и кренути у унапређење друштвеног система“, нагласио је Ђуревић.

Присутнима се у име Владе Србије обратио и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић који је рекао да овај дан симболише јединство српског народа.

Он је истакао да је више од 20.000 бораца дало своје животе за част отаџбине српског народа.

Обиљежавању Првог српског устанка и Дана бораца у Вишеграду присуствовали су и изасланик предсједника Републике Српске Александра Мићић, делегација Народне скупштине Републике Српске и посланици Парламентарне скупштине БиХ, начелници општина Вишеград, Ново Горажде, Соколац и представници општина Фоча, Рудо и Билећа.

У програму који је одржан на Тргу палих бораца учествовали су и гуслар Душан Пејић, рецитатори Уна Воиновић и Бојан Вукашиновић и хор Основне школе „Вук Караџић“.

У склопу обиљежавања обављено је полагање вијенаца на Споменик вожду Карађорђу у Добруну, као и полагање цвијећа на Централни споменик браниоцима Републике Српске на Тргу палих бораца у Вишеграду.

Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка су Борачка организација Републике Српске и Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положили су животе за Српску.

СРНА