Историја не треба да буде слушкиња политике

10.07.2017.

Образовни систем мора да понуди јасне одговоре, утемељене на чињеницама о историјским догађајима који се тичу српског народа на овим просторима, оцијењено је вечерас на округлом столу о образовању и истини у прошлости, који је одржан у Андрићевом институту у Андрићграду.

Ванредни професор на Филозофском факултету у Београду Милош Ковић рекао је да образовни систем не може да нуди алтернативна рјешења за нешто што је српска историја, већ мора да понуди јасне одговоре који ће бити утемељени на нечему озбиљном.

Ковић је додао да је историјска истина на страни Срба и да се национални интерес српског народа подудара са историјске науке.

Професор социологије и филозофије на Фолозофском факултету на Палама Зоран Аврамовић сматра да је за ваљано тумачење догађаја из ближе и даље прошлости потребан добар систем образовања који снадбијева знањем, односно појмовима и чињеницом.

„Не може да судско правно тумачење буде изнад научног и то нам показује цела историја. Ако хоћемо да имамо истинито тумачење онда то може да буде само у складу са науком и са одређеним чињеницама, свако друго је кратког века и може да изазове више проблема него да реши“, оцијенио је Аврамовић.

Историчар Боривоје Милошевић рекао је да историјска наука не би требало да буде слушкиња политике нити ствар компромиса.

Према његовим ријечима, прошло је 20 година од краја рата, о томе се мора писати, о томе дјеца морају учити са циљем да се и код њих пробуди национална свијест и поштовање према жртвама које су поднијете за стварање Републике Српске.

СРНА