Искористити природне љепоте на прави начин

31.03.2023.

Општина Вишеград ће у сарадњи са Туристичком организацијом радити на развоју сеоског туризма како би природне љепоте овог краја биле искориштене на прави начин, закључено је данас на конференцији о развоју и улагањима у рурални туризам.
Осим представника Вишеграда, учествовали су и представници Туристичке организације Ужице, Регионалне развојне агенцији Златибор из Ужица и власници пољопривредних газдинстава која се баве сеоским туризмом.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је новинарима да је општина спремна да помогне свима који би у селу или приградској области покренули овај вид туризма.

Он је подсјетио да је недавно одржан састанак са министром трговине и туризма Републике Српске Денисом Шулићем који је пружио пуну подршку за наставак развоја ове врсте туризма.

Директор Туристичке организације Вишеград Марко Божић нагласио је да му је драго што је општина препознала важност улагања у рурални развој и на овај начин покушава да заустави тренд одласка из села у веће градове.

„Туристичка организација је спремна да подржи напредак сеоског туризма, прије свега путем рекламирања на сајтовима, друштвеним мрежама и брошурама“, додао је Божић.

Мирослав Ивановић, виши савјетник за туризам и одрживи развој у Регионалној развојној агенцији Златибор, рекао је да су имали задатак да представе оно што локалне самоуправе раде на унапређењу сеоског туризма у западној Србији.

„У Ужицу и Пријепољу отворен је Фонд за пољопривредни развој у којем учествују општина и Фонд `Владе Дивац`, а реализује се путем ове регионалне развојне агенције. Сваке године се расписује јавни конкурс на који се могу пријавити пољопривредни произвођачи и сеоска туристичка домаћинства с циљем унапређења пословања и развоја“, навео је Ивановић.

Власник Етно-села „Зиличина“ из Рогатице Слободан Бркић каже да послују од 2016. године и да настоје да прошире капацитете и понуду. Посјетиоцима нуде јахање коња, брање љекобиља, планинарење и још много тога.

Драгица Ојданић из села Равни код Ужица рекла је да у свом пољопривредном газдинству има више од 100 животиња, да се бави узгојем коза и производњом сира, гајењем живине, свиња, воћарством, а храну, како каже, производи у складу са природом.

СРНА