Исказана заинтересованост за улагања у Вишеград

03.03.2017.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је да су туризам и привреда значајни за развој Вишеграда и да је циљ Владе Српске да та општина на што бољи начин представи све своје расурсе.

„Спој туристичких и агро потенцијала могуће је спојити у једно, на добробит свих грађана, а посебно оних који живе на подручју општине Вишеград“, рекао је Гухаковић новинарима након састанка у Андрићграду са начелници општина из вишеградске регије, представницима привредних субјекти из Вишеграда и сусједних градова и општина Републике Српске и Србије на којем је разговарано о привредним и туристичким потенцијалима.

Глухаковић је рекао да је данашњи састанак један од првих корака нове локалне власти, која има пуну подршку Владе Републике Српске, и нагласио да ће сви квалитетни пројекти који се доставе министарствима, а који буду са ове регије бити прихваћени.

„Туризам је значајан за развој Вишеграда, а капија на улазу у Андрићград је једна од капија на коју се улази у Републику Српску“, нагласио је Глухаковић, додавши да се потенцијали које има Вишеград не смију запустити, посебно истакавши значај вишеградске бање „Вилина влас“.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је циљ данашњег састанка био представљање општине Вишеград и њених ресурса, као и успостављање сарадње са привредницима који желе да инвестирају у ову општину.

„Морамо увезати туризам и пољопривреду и направити стабилније и боље развијено подручје, не само Вишеграда, него и околних општина, а све са циљем отварања нових радних мјеста“, каже Ђуревић.

Он је истакао да претходна власт није била отворена за инвестиције, те да су били затворени за Андрићград због чега је у јавност и отишла ружна слика из Вишеграда.

„Желимо да ту слику промијенимо, да повратимо повјерење свих људи који желе да улажу у Вишеград“, истакао је начелник ове општине.

Он је рекао да је данас потписан и протокол о међусобној сарадњи између општине Вишеград и Гарантног фонда Републике Српске, који овој локалној заједници и потенцијалним произвођачима даје шансу да брже добију потребна средства.

Ђуревић је нагласио да вјерује у помоћ Владе Републике Српске у свим сегментима како би Вишеграду био враћен стари сјај који заслужује.

Данашњем састанку присуствовали су бизнисмен Слободан Павловић, руководилац Одјељења за пласмане привреде при Инвестиционо-развојној банци Горан Пупац, директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоја Крчмар, представници Агенције за развој малих и средњих предузећа Марко Какућа, директор Павловић банке Ружица Јанковић, шеф Клуба Срба у Вијећу народа Републике Српске Перо Петровић, начелник Одјељења за привреду општине Вишеград Ана Богдановић, те представници општина Рудо, Ново Горажде, Фоча, Чајниче и привредних субјеката из ове регије.

СРНА