Институционално побољшати статус српског језика

21.02.2022.

Статус српског језика у данашњем савременом друштву је, уз посебне друштвено-политичке околности угрожен, и може се побољшати само системски, уз помоћ институција, изјавила је Жељка Пржуљ, доцент доктор на катедри за србистику Филозофског факултета Пале.

„Млади људи спознајом о значају матерњег језика и његовог очувања схватају ко су и шта су“, нагласила је Пржуљева на интерактивном часу у Средњошколском центру „Иво Андрић“ у Вишеграду, одржаном поводом Међународног дана матерњег језика.

Према њеним ријечима, интересовање младих за студије српског језика има тренд пада и зато са њима треба радити и на прави начин.

„Ми имамо кризу читања, што је велики проблем. Погрешна је употреба туђица и страних ријечи, а млади морају да схвате да се страни језик учи тек ако добро познајеш свој – матерњи језик“, нагласила је Пржуљева.

У свијету се говори шест хиљада језика, а према прогнозама лингвиста, до краја 21. вијека више од половине њих ће одумријети.

Према процјенама, у свијету постоји око десет милиона људи који говоре српски језик и док год је тако он неће изумријети.

СРНА