Иницијатива да се ријека Рзав прогласи за заштићено подручје

10.03.2023.

У општини Вишеград данас је одржан састанак представника еколошких удружења и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске на којем је разговарано да се ријека Рзав прогласи за заштићено подручје.

Сарадник Свјетске организације за заштиту природе Наташа Миливојевић рекла је да је покренута иницијатива за заштиту ријеке Рзав, те су спроведене хидро-биолошке анализе биодиверзитета овог подручја.

„Анализа је обухватила физичко-хемијске параметре, анализе заједнице алги и бескичмењака. Остало је још да се уради ихтиолошка анализа“, рекла је новинарима Миливојевићева, која је и сарадник у „Еко центру“ у Вишеграду.

Она је навела да су све ове анализе показале да је ријека Рзав богата биодиверзитетом, али проблем праве отпадне воде које долазе из Србије, тачније са Златибора и из Чајетине гдје је омасовљен туризам, а неријешено питање отпадних вода.

„С обзиром на то да је ову иницијативу прихватио Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, као и Министарство за просторно уређење и екологију Републике Српске, те да је ово подручје богато културно-историјским насљеђем, можемо да очекујемо да се валоризује“, додала је Миливојевићева.

Предсједник „Еко центра“ из Вишеграда Дејан Фуртула рекао је да се ова организација успротивила изградњи мини-хидроелектрана на овом подручју, те да би се требало базирати и на увођење специјалног режима лова и риболова.

„Ми желимо да Рзав заштитимо од даљих загађења и да то буде прво заштићено подрујче на простору наше општине“, рекао је Фуртула.

Састанку је присуствовао и предсједник Риболовачког удружења „Дринска језера“ Александар Којић који је рекао да је ово једна од значајнијих иницијатва јер је Рзав природно мријестилиште и станиште младице која је бисер наших вода.

„Изгрдањом хидроелектране ограничен је водоток ријеке Дрине, све рибе нашег слива које су аутохтоне за наше ријеке, мријесте се у Рзаву, и то увећава значај ове иницијативе“, нагласио је Којић.

Одлуку о проглашењу ријеке Рзав за заштићено подручје доноси Министарство за просторно уређење и екологију Републике Српске након што буде завршена студија заштите како би се утврдило под коју категорију ће то подручје да буде заведено.

СРНА