Игокеин 16-годишњи јуниор Далибор Илић: Сениорске минуте велико искуство

15.11.2016.

dalibor-ilic

Велики бисер у својим редовима има Игокеа, јер је 16-годишњи репрезентативац Србије Далибор Илић на утакмицама Прве лиге Републике Српске потврдио да се ради о таленту који би могао да се досегне огромне висине.

Невјероватно да је Вишеграђанин на три досадашње утакмице у дресу Козаре, за коју играју јуниори Игокее, уписао дабл-дабл учинке. Против Борца је имао 20 поена и 11 скокова за 22 минута, против Славије 22 поена и 11 скокова за пет минута више, а посебно импресиван је овај посљедњи против Рогатице када је за 34 минута на паркету забиљежио 34 поена и 15 скокова.

– Тешко је играти против доста старијих играча. Тренер Жарко Милаковић има повјерења у мене и дао ми је доста слободе у игри. Допада ми се што имам улогу лидера екипе и свјестан сам да се тако постаје играч. На крају сезоне имаћу непроцјењиво искуство, а све је ово увод за оно што ме чека у наставку каријере. Доста сам научио већ послије ових утакмица и не бринем се за свој развој – рекао је Илић.

Овај младић има феноменалне физичке предиспозиције, јер са 203 цм висине има распон руку 211 цм, а у данашњој кошарци кључну улогу имају управо атлетске способности играча.

– Свјестан сам које предности ми доноси тијело, али да би играч био комплетан мора да усаврши све елементе и да их примјењује на паркету. Све што радим на тренингу покушавам да спроведем у игри, јер се у томе огледа напредак играча и у којој мјери усваја информације од тренера. Посвећујем велику пажњу индивидуалном раду, а акценат највише стављам на шут и технику. Играч мора добро баратати лоптом како би у неким ситуацијама сам себи могао да искреира отворене позиције за поене – рекао је Илић.

У завршници меча против Цедевите дебитовао је у АБА лиги и сигурно је да ће до краја сезоне добити још неки минут код тренера Драгана Бајића. Због атлетских карактеристика може да брани све позиције и већ сада показује да је права дабл-дабл „машина“ са НБА тијелом.

– Подједнако се сналазим на обје крилне позиције, а сада у Првој лиги више браним четворке. Имам посебан програм рада у теретани, прилагођен мојим годинама, а све је конципирано у односу на килажу. На тимским тренинзима доста времена посвећујемо раду на снази како би стално остали у тонусу мишића – додао је Илић.

Резултати Прве лиге: Козара – Рогатица 79:87, Борац – Радник 54:76, Приједор – Хео 74:54.

Глас Српске – Иван Драгичевић