Идеја са се подигне споменик Драгиши Недовићу

21.03.2024.

Вишеграђани имају жељу да се одуже аутору и композитору пјесме „У лијепом старом граду Вишеграду“ Драгиши Недовићу, који је опјевао град и да му подигну споменик на брду Бикавац у сарадњи са Крагујевцом, који повезује ова два града, закључено је данас на састанку у општини Вишеград.

Начелник општине Младен Ђуревић рекао је да му је задовољство што је угостио аутора књига о Драгиши Недовићу, професора Драгана Батавељића из Крагујевца, који има жељу да овај умјетник добије споменик који заслужује.

„Прије шест или седам година, општина је у сарадњи са градом Крагујевцом изразила жељу да се одужи овом умјетнику који је у Вишеграду служио војни рок и написао пјесму нашем граду и својој несрећној љубави Кики. Надам се да ћемо у наредном периоду поново успоставити контакт са градом Крагујевац, како би заједно реализовали овај пројекат“, истакао је Ђуревић.

Он је напоменуо да ће општина Вишеград преузети на себе припремне радове и документацију која је потребна, а да ће све даље договорити са Крагујевцом, јер Вишеград и Крагујевац везује умјетник Недовић.

Професор на Правном факултету у Крагујевцу Драган Батавељић рекао је да је Недовић опјевао Вишеград и да заслужује да добије споменик на Бикавцу и да је ово прилика да се повежу Крагујевац и Вишеград.

„Та идеја постоји дуго времена, 2018. године су биле комуникације између ова два града. Надамо се да ћемо у што скорије време реализовати нашу идеју“, истакао је Батавељић.

Вајар Тома Коматина који је био на састанку у општини рекао је да је нашао идејно рјешење да представи Драгишу Недовића.

„У једном идејном решењу Драгиша Недовић је приказан док свира гитару, а на другој као светски путник који чега аутобус који га вози из Крагујевца за Вишеград“, истакао је Коматина.

Драгиша Недовић је рођен 1916. у Крагујевцу, гдје је и умро 1966. Са гитаром је прокрстарио читаву бившу Југославију.