„Хидроелектране на Дрини“ свакодневно чисте отпад из вишеградског језера

22.01.2023.

Директор „Хидроелектрана на Дрини“ Недељко Перишић рекао је Срни да радници овог предузећа свакодневно уклањају отпад који до бране у Вишеграду највећим дијелом долази ријеком Лим, те додао да се годишње накупи између шест и осам хиљада кубика отпада, а да га, кад је повећан доток као сада, буде знатно више.

„Имамо обучене раднике, специјализовано возило и све што је потребно како бисмо одлагали отпад и спријечили да он угрози рад хидроелектране. Отпад долази свим притокама Дрине, а са већим дотоком воде, више је и смећа“, истакао је Перишић.

Он је напоменуо да је ово проблем који треба да рјешавају све земље којих се тиче овај проблем, односно надлежне институције, а посебно оне од којих овај отпад и долази, али да је потребно и да се мијења свијест људи.

Перишић је рекао да је било доста састанака који су организовани са представницима хидроелектрана, општина и ресорних министарстава.

„Позитивне ефекте имали смо од Хидроелектране `Бајина Башта` из које су нам помагали у санирању штете и морам похвалити ресорне министре Ирену Вујовић из Србије, ранијег министра Сребренку Голић из Владе Републике Српске и министра Сташу Кошарца из Савјета министара који су имали слуха за ову проблематику и који су преузимали конкретне мјере“, нагласио је Перишић.

Он је рекао да је закључак да су се од свих актера овим проблемом једино бавиле Влада Републике Српске путем предузећа „Воде Републике Српске“ и „Хидроелектране на Дрини“ и Влада Србије путем министарстава и предузећа „Србијаводе“ и „Електропривреде Србије“, док из Федерације БиХ и Црне Горе није било конкретних активности.

Са повећаним водостајем ријеке Дрине уз временске непогоде које су претходних дана захватиле региион активиран је и вишедеценијски проблем плутајућег отпада који долази до ланчанице на Дрини, недалеко од Хидроелектране „Вишеград“.

СРНА