Хидроелектрана Вишеград очистила сав плутајући отпад на Дрини

05.11.2021.

Директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Недељко Перишић рекао је данас да је ово предузеће очистило око 16.000 кубика плутајућег отпада који је у току године доспио на ланчаницу недалеко од саме хидроелектране.

„Изградили смо нову ланчаницу чиме смо спријечили долазак новог смећа на профил бране хидроелектране. Радници хидроелектране су очистили смеће, а изузетну захвалност дугујемо `Електропривреди Србије` која је са два уговора знатно помогла у рјешавању плутајућег отпада“, рекао је Перишић.

Он је истакао да су министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић упознали земље окружења из којих највећим дијелом долази плутајући отпад.

„Покренуте су одређене активности како би се дивље депоније у горњем току ријеке Дрине и њених притока што прије ријешиле“, навео је Перишић.

Према његовим ријечима, Хидроелектрана Вишеград је исплатила више од 5,5 милиона КМ концесионе накнаде за четири општине у Републици Српској и граду Горажду.

„На бази доброг пословања `Хидроелектрана Вишеград` је уплатила средства за концесиону накнаду, а та средства су предвиђена за инфраструктурне и пројекте запошљавања у овим општинама“, напоменуо је Перишић.

СРНА