„Хе на Дрини“ већ испуниле годишњи план производње

08.09.2023.

Зависно предузеће „Хидроелектране на Дрини“ Вишеград са произведених више од 910 гигават-часова електричне енергије за осам мјесеци, испунило је годишњи план и у овом тренутнку биљежи прекорачење производње близу 50 одсто, потврдио је директор Недељко Перишић.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је планирано да за осам мјесеци буде произведено 610 гигават-часова електричне енергије, што говори о одличним ефектима производње који, нажалост, нису изражени у финансијском смислу.

„Имамо потписан уговор са `Електропривредом Републике Српске` која је наш једини купац електричне енергије, а уговор је конципиран тако да су отприлике исте мјесечне фактуре на годишњем нивоу, а већа производња електричне енергије подразумијева веће трошкове“, појашњава Перишић.

Трошкови овог предузећа, како је рекао, директно су условљени количином произведене електричне енергије, првенствено мислећи на концесионе и водне накнаде.

„Без обзира на то ми биљежимо позитивне резултате, а у овом тренутку са свим прокњиженим трошковима и приходима `Хидроелектране` послују позитивно са око 150.000 КМ“, додаје Перишић.

На бази уговора са „Електропривредом Републике Српске“ и фактурисањем инфлације из претходне године, он је нагласио да очекују додатни вишемилионски приход у овој години, тако да би и у производном и финансијском смислу ово могла бити једна од најбољих у историји предузећа.

Он истиче да су ремонтне активности у овом предузећу почеле на вријеме.

„До сада смо извршили ремонт једне турбине, а ушли смо и у процес ремонта друге машине и у овим активностима, уз велико ангажовање запослених, нисмо имали проблема“, рекао је Перишић, истакавши да ће настојати да и у текућој години имају пуну погонску спремност за сигурну производњу електричне енергије.

Према његовима ријечима, погонска спремност је поред производње електриче енергије, битна и за управљање водама, подсјетивши да је у јануару Вишеград био на линији одбране од поплава градова и насеља низводно од Дрине.

„Сходно нашим пословним резултатима и плановима које проводимо у сарадњи са `Електропривредом Републике Српске` и Владом Републике Српске, имамо највећи инвестициони циклус који се односи на изградњу хидроелектрана на ријеци Бистрици, гдје је наше предузеће стопроцентни власник уз улагања од око 80 милиона КМ“, навео је Перишић, поменувши и редовне инвестиције на одржавању виталне опреме „Хидроелектране на Дрини“.

У складу са стратешким документима, а прије свега водном и еколошком дозволом, „Хидроелектране“ тренутно инвестирају у Вишеград више од милион КМ.

„Према законским обавезама овог предузећа, око 52 одсто концесионе накнаде припада општини Вишеград, те општинама регије“, наводи Перишић, додајући да је ријеч о инфраструктурним пројектима значајним за ове средине.

„Хидроелектране на Дрини“ у складу са могућностима финансирају спортске клубове, културно-умјетничка друштва, а присутни су и на хуманитарном плану и на тај начин оправдавају статус друштвено одговорног предузећа.

СРНА