Хамами – незаобилазна туристичка атракција

05.05.2019.

У Вишеградској Бањи смјештена су два хамама, настала за вријеме изградње ћуприје 1575. године – на том мјесту расте чудесна биљка, ендемична папрат вилина влас, а легенда каже да су се на термалним изворима купале виле и зачарала овај крај.

Хамам Мехмед-паше Соколовића и Кадијина бања удаљени су око пет километара од Вишеграда.

Вјерује се да је Мехмед-паша Соколовић наредио изградњу два турска купатила. Потпуно аутентичан Мехмед-пашин хамам и данас је у функцији и представља један од симбола Вишеградске Бање.

Директор Рехабилитационог центра „Вилина влас“ Душана Буквић наводи за Срну да хамами потичу из 1575. године и да је на овом локалитету откривена и термална вода.

„Већ тада су изграђена два купатила – горње Соколовића купатило и доње Кадијино купатило, која су се у том периоду користила у љековите и рекреативне сврхе“, каже Буквићева.

Вода ове бање је друга по радиоактивности на простору бивше Југославије.

Богата је бројним хемијским елементима: радоном, натријумом, калијумом, литијумом, магнезијумом, алуминијумом и гвожђем. Температура воде, која извире са дубине од 180 метара, у распону је од 31 до 34 степена Целзијусова.

Буквићева додаје да су хамами посјећени, посебно за вријеме љетне сезоне.

„Купатила су и данас веома посјећена. Ми у љетном периоду немамо термина колико људи траже. Посјетиоци кажу да је посебан ужитак наћи се у том простору који је потпуно аутентичан, гдје термална вода излази из стијене. Већина људи који долазе у `Вилину влас` не пропушта да закупи бар један термин у неком од наших купатила“, истиче Буквићева.

Она напомиње да гости долазе због угођаја, терасе – љетне баште, чувене пите испод сача, туфахија и свега што подразумијева специјалитет, а приоритетно да користе купатила.

Представник Туристичке организације Вишеград Бранислав Андрић наводи да је једна од занимљивијих локација посјетиоцима – локалитет старе бање.

„Радници који су боравили овдје током градње ћуприје примијетили су да њихове ране много брже зацјељују него код радника који су били на градњи у самом граду, а то су приписали својству термалне воде коју су открили приликом ископавања и тада је настало турско купатило“, објашњава Андрић.

Он напомиње да су хамами дио историјског насљеђа из отоманског периода, а, будући да имају континуитет кориштења, веома су интересантни и за посјету туриста.

Сама унутрашњост хамама оставља без даха и спаја прошлост са садашњошћу.

Весна Фуртула из Вишеграда често одлази на купање у турско купатило.“То купатило је јединствено на овим просторима, познато по чувеној термалној води“, каже Фуртула.

Купање у турским купатилима је изузетан доживљај. Некада су то могли само владари, а данас сви љубитељи воде и пливања.

СРНА