Гавриловић: Нема опасности од изливања ријека

04.02.2019.

Водостај Дрине и Рзава у општини Вишеград је у нормалним границама и нема опасности од изливања ријека, рекао је Срни представник општинске Цивилне заштите Срећко Гавриловић.

Гавриловић је истакао да ова служба контролише пет критичних тачака на којима се Рзав раније изливао, као и ниво водостаја.

„Када се то посљедњи пут десило, водостај Рзава на мјерној летви износио је плус 60 центиметара, а тренутно је на минус 20“, рекао је Гавриловић.

Према његовим ријечима, за сада нема дојава о појавама клизишта, а у случају да се догоде, из ове службе ће благовремено интервенисати.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је општина у сталној вези са предузећем „Хидроелектране на Дрини“ и да је ситуација под контролом.

„Вјерујем да ћемо, за разлику од неких претходних година, као што је било 2010. и 2014. године, проћи без велике штете. Мислим да вишеградска хидроелектрана и хидролектрана из Бајине Баште то за сада контролишу веома добро“, сматра Ђуревић.

Он је додао да је у завршној фази један од пројеката који је намијењен за заштиту од поплава и изградња обалоутврде на ријеци Рзав код Градске дворане, гдје је 2010. године дошло до великог изливања ове ријеке.

„Зид је дужине 300 метара, а општина је за ову намјену издвојила око 600.000 КМ. Пројекат се приводи крају, тако да ће и тај дио града бити заштићен. Имаћемо већу безбједност за све објекте у том дијелу“, нагласио је Ђуревић.

Директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Вишеград Недељко Перишић истакао је да тренутно на профил бране овог предузећа долази нешто више од 700 метара кубних воде и да је то нормално за ово доба године.

„За сада нема бојазни од изливања ријеке Дрине, јер се до 800 кубика воде пропушта кроз турбине нашег предузећа, а све преко тога би ишло кроз евакуационе органе, тако да је за сада стање редовно и све се прати“, додао је Перишић.

СРНА