Фестивал фолклора „Лицидерско срце“ 16. августа у Вишеграду

04.08.2017.

Фестивал фолклора „Лицидерско срце“ на коме ће наступити око 180 учесника из Кине, Пољске, Румуније, Македоније и Чешке у Вишеграду ће бити одржан 16. августа.

Из Удружења грађана „Ера“ из Ужица, које организује ову традиционалну манифестацију, најавили су да концерту, који ће бити одржан у Андрићграду претходе дефиле и ревија народних ношњи.

Фолклорна играоница биће одржана у 12.00 часова на Тргу код ћуприје, а дефиле са учесницима од ћуприје до Андрићграда предвиђен је за 18.30 часова. Концерт ће почети у 19.00 часова у Андрићграду, навела је предсједник Удружења Гордана Пауновић.

„Циљ фестивала је јачање пријатељских односа међу земљама, промоција дјечије сарадње и очување културног насљеђа“, истакла је Пауновићева.

Фестивал „Лицидерско срце одржава се од 14. до 18 августа, а фестивалски концерти ће се паралелно одржавати у више градова.

На отврању фестивала 14. августа у Ужицу учествоваће и фолклорна друштва „Бикавац“ и „Краљ Петар Први ујединитељ“ из Вишеграда.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да ће општина помоћи одржавање манифестације и омогућити члановима вишеградских културно-умјетничких друштава да наступе на отварању.

Он је истакао значај овог фестивала у представљању различитих култура кроз игру и пјесму.

Фестивал „Лицидерско срце“ је организован први пут 2009. године, а до сада је на овој манифестацији учествовало око 5.500 дјеце из 34 државе са пет континената.

СРНА